Vitabiotics

Menopoz Ağrıları Nelerdir? Sebepler Ve Çözüm Önerileri

Menopoz kadınların vücudunda birçok değişime sebep olan bir dönemdir. Menopoz ile üreme sistemi, sinir sistemi, cilt, kalp değişiklikleri görülürken etkilenen bir diğer alan kemiklerdir. Menopozla birlikte kemikler zayıflamaya başlar, bu da menopoz ağrılarından olan kemik ağrılarını beraberinde getirir. Çünkü östrojen ve diğer hormonların ağrı duyarlılığıyla karmaşık etkileşimleri vardır. (1)

Menopoz ağrıları nelerdir diye baktığımızda, menopoz ağrıları dizleri, omuzları, boynu, dirsekleri veya elleri etkileyebilecek eklem ağrısına neden olabilir. Eski eklem yaralanmaları ağrımaya başlayabilir. Zaman geçtikçe bu bölgelerde eskisinden daha fazla ağrı ve sızı hissettiğinizi fark etmeye başlayabilirsiniz. Bunun nedeni östrojenin iltihabı azaltmaya yardımcı olmasıdır. Seviyeleri düştükçe iltihaplanma artabilir, rahatsızlık ve menopoza bağlı artrite neden olabilir. (2)

Menopozun Kemikler Üzerindeki Etkileri

Kemikler, canlı dokular olup sürekli olarak kendilerini yeniler ve onarır. Ancak yetişkinlik dönemine geldiğimizde, yaşlanma süreciyle birlikte belirli bir oranda kemik kaybı meydana gelir. Özellikle yetişkin kadınlarda, menopoza girişle birlikte bu kayıp oranı artar. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, menopoza giren kadınların yaklaşık %30’unda osteoporoz, yani kemiklerin incelmesi görülür. Bu durum, özellikle kalça, omurga ve bileklerde kemik kırılmalarına karşı daha hassas bir durum oluşturur.(3)

Menopoz sırasında kadınların osteoartrit (özellikle ellerde) ve romatoid artrite yakalanma olasılığı daha yüksektir. Osteoartrit, eklemin aşınması ve yıpranmasından kaynaklanır. Romatoid artrit otoimmün bir hastalıktır. Bu, bağışıklık sisteminizin yanlışlıkla eklemlerinizi kaplayan hücrelere saldırarak eklemlerin şişmesine, sertleşmesine ve ağrımasına neden olduğu anlamına gelir. (4)

Menapoz Ağrısı Çeşitleri (5)

1.     Migren Ağrıları

Östrojen dalgalanmaları migren ağrılarına sebep olabilir. Perimenopoz döneminde migreni ilk kez yaşayabilir veya şiddetinde veya sıklığında artış görebilirsiniz. Bazı kadınlarda ise tamamen ters bir etki görülür ve menopoza girdikçe migren sıklığı azalır. Bu durum, yüksek östrojen seviyelerinin baş ağrılarını tetikleyebildiği ve azalan seviyelerin azalmaya neden olabileceği için olabilir.

2.     Eklem ağrısı

Menopoz dizlere, omuzlara, boyuna, dirseklere veya elleri etkileyebilecek eklem ağrısına neden olabilir. Bu en yaygın semptomplardan birisidir. Zaman ilerledikçe eski yara ya da darbe almış bölgelerdeki ağrı ve sızıları eskisine göre daha fazla hissetmeye başlayabilirsiniz. Çünkü östrojen iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Östrojen seviyeleri azaldıkça, iltihap artabilir ve rahatsızlık ve menopoza bağlı romatizma oluşabilir.

3.     Morarma

Düşük östrojen seviyeleri cildin elastikiyetini azaltabilir. Ayrıca cildin suyu tutma yeteneğini azaltır ve kalan suyu yaralanmaya karşı tampon olarak kullanır. Bu durum, cildi inceltir ve morarmalara neden olabilir.

4.     Fibromiyalji

Fibromiyalji teşhisi konmuş kadınlar için menopoz ağrıya karşı artmış hassasiyet getirebilir. Ve genellikle perimenopoz veya menopoza giren kadınlarda ilk kez teşhis edilen kronik bir ağrı durumudur.

5.     Cinsel İlişki Sırasında Ağrı

Menopoz döneminde cinsel ilişki sırasında bazen ağrı eşlik edebilir. Östrojen, vajinal dokuların esnek kalmasına yardımcı olur. Ayrıca vajinada nem üretimini destekler, bu da cinsel ilişkiyi rahat hale getirir. Östrojen seviyeleri azaldıkça, vajinal dokular incelir. Bu da cinsel ilişkiyi acı verici hale getirebilir.

Menopoz Ağrıları İçin Ne Kullanılmalı?

Menopoz ağrısını geçirmek için öncelikle sorunun sebebini anlamak gerekir. Ağrı kesicilerin yanı sıra düzenli kullanılacak kemik sağlığını destekleyen takviyeler kemikleri güçlendirerek ağrıyı azaltacaktır. Tedaviler belirtilerinizi hafifletmeye, yaşlanma ile birlikte ortaya çıkabilecek kronik durumları önlemeye veya yönetmeye odaklanır.

Tedavi Seçenekleri (6)

  • Hormon terapisi: Menopozal sıcak basmalarını hafifletmek için östrojen terapisi bir seçenek olabilir. Tıbbi geçmişinize bağlı olarak, doktorunuz semptomlarınızı hafifletmek için gereken en düşük dozda östrojen önerilebilir.
  • Vajinal östrojen: Vajinal kuruğu hafifletmek için östrojen doğrudan vajinaya krem, tablet veya halka şeklinde uygulanabilir.
  • Osteoporozu önlemek veya tedavi etmek takviyeler: Bireysel ihtiyaçlara bağlı olarak, doktorlar osteoporozu önlemek veya tedavi etmek için ilaç önerileri yapabilirler. Kemik kaybını azaltmaya ve kırık riskini azaltmaya yardımcı olan birkaç ilaç mevcuttur. Doktorunuz kemikleri güçlendirmek için D vitamini takviyeleri yazabilir.

Osteocare® Original, vitamin D3, kalsiyum, bakır, çinko, bor ve selenyum gibi temel elementleri besin referans değerinde içeren bir formülasyondur. Ayrıca magnezyum gibi kofaktörler de içerir. Magnezyum, Vitamin D ve Çinko normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunurken; kalsiyum normal kemiklerin korunması için gereklidir. (7) Bu formülasyon, İngiltere’nin en çok tercih edilen kemik sağlığı destekleyicisidir. Osteocare serisi 35 yıldır hem kadın hem erkek bireylerin kemik sağlığını desteklemektedir.

Öte yandan, kadınlar için menopoz dönemine özel bir besin takviyesi olan Menopace, kemik sağlığını desteklemenin yanı sıra menopoz semptomlarına yardımcı olur ve vücudun özel ihtiyaçlarını karşılar. Menopace, Soya İzoflavonları, Krom, D Vitamini ve Selenyum gibi 22 farklı besin desteğiyle formüle edilmiştir. Menopozla birlikte düşen östrojen seviyeleri, vücuttaki kollajen sentezini olumsuz etkiler. Menopace, C vitamini içerir ve cildin, kıkırdağın, dişlerin, kemiklerin ve kan damarlarının normal fonksiyonu için gereken kollajen oluşumuna katkıda bulunur. Ayrıca, magnezyum, çinko ve D vitamini, normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunurken; D vitamini aynı zamanda kalsiyumun emilimine katkıda bulunur.(7)

İleri yaştaki kadınlar, özel vitamin ve mineral ihtiyaçları için Osteocare® Plus kalsiyum takviyesini Menopace ile birlikte kullanmaya devam edebilirler.

Hayat Tarzı Değişiklikleri (4)

  • Egzersiz ve kilo kontrolü: Kas-iskelet ağrılarında kilo kontrolü, gerekirse kilo vermek ve düzenli egzersiz faydalı olabilir
  • Stres azaltma: Stres, endişe veya depresyon durumunda ağrılar daha kötü hissedilebilir. Bu nedenle, stres semptomlarınızı iyileştirmeye yönelik yöntemler bulmak ağrılarla başa çıkmada yardımcı olabilir.
  • Uyku Düzeni: Uyku sorunu yaşıyorsanız, uyku düzeninizi iyileştirmek ağrıları azaltabilir veya yönetmenize yardımcı olabilir.
  • Pilates ve Yoga: Vücudu rahatlatmaya, esnekliği artırmaya ve kas ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Ağrı Kesiciler: Semptomlarınızı hafifletmek için reçetesiz ilaçlar kullanabilirsiniz. Bunlar arasında basit ağrı kesiciler ve eklem için anti-enflamatuar jeller bulunur. Ancak, ağrı kesicileri veya anti-enflamatuar ilaçları kullanmadan önce bir eczacı veya doktora danışmanız önemlidir.

Kaynakça

Senin Vitaminin Hangisi?

X