Vitabiotics

Krom Takviyesi Nedir? Ne İşe Yarar?

Krom takviyesi, vücut metabolizması ve bağışıklığın güçlenmesi için önemli ek gıdalardan biridir. Birden fazla formu bulunan kromun besinlerde ve takviyelerdeki hali genellikle üç değerliklidir. Vücuttaki krom eksikliği sonucu çeşitli hastalıklar veya olumsuz durumlar ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda krom takviyesi alarak vücudun ihtiyacı olan krom miktarını karşılayabilirsiniz. Ayrıca krom takviyesi almak vücudun performansını artırabilir. Bundan dolayı sporcular tarafından sıklıkla kullanılan takviyelerden biridir (1). Kromun faydalarını ve insan vücudundaki önemini daha kapsamlı bir şekilde incelemek için detaylara göz atabilirsiniz.

Krom Nedir?

Esansiyel elementlerden biri olan krom doğada iki ana formda bulunur. Bu formlar, insan vücudu için gerekli olan üç değerlikli krom ve toksin olan altı değerlikli krom olarak sınıflandırılabilir. Gıdalarda ve takviyelerde bulunan üç değerlikli krom, çeşitli gıdalarda doğal ve güvenli miktarlarda bulunabilir. Ancak bazı durumlarda vücut, ihtiyacı olan krom miktarını besinler yoluyla karşılayamaz. Bu gibi durumlarda krom takviyesi almak gerekebilir. (1)

guzellik vitamini testi

Altı değerlikli form ise genellikle endüstriyel kirlilikte atık olarak ortaya çıkar. Üç değerlikli olan krom insan vücudu için gereklidir ve insanların diyetlerinde düzenli olarak alması gerekir. Özellikle vücuttaki çeşitli biyolojik süreçlerin yürütülmesinde önemli işlevleri olan krom, insülin hormonunun vücuttaki işlevini gerçekleştirmesi için yardımcı olur. Ayrıca vücudun karbonhidrat, yağ ve protein dengesinin düzenlenmesinde de etkili olabilir. (1,3)

Kromun bağırsaklardan emilimi diğer minerallere nazaran daha düşüktür. Ancak krom takviyesi olarak da bilinen krom pikolinat, besinlerden alınan kroma nazaran bağırsaklardan daha iyi emilir. Bundan dolayı krom takviyesi almak, vücudun krom ihtiyacını karşılamada daha etkili olabilir. (1,2)

Kromun Faydaları Nelerdir?

Birçok gıdada düşük dozlarda bulunan krom, sağlığınız için gerekli olan minerallerden biridir. Besinlerin metabolizması için oldukça önemli olan bu mineralin birden fazla faydası mevcuttur. Kromun insan vücuduna olan faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kan şekerini dengeleyebilir: Sağlıklı bir insanın vücudunda insülin hormonu, kandaki şekerin vücut hücrelerine taşınmasında görevlidir. Ancak bazen insülin görevini tam olarak yerine getirmez. Bu gibi durumlarda çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Özellikle diyabetli kişilerde vücut insüline normalden farklı tepkiler verebilir. Krom, insülinin görevlerini tam olarak yerine getirmesine yardımcı olarak, kan şekerinin düzenlenmesinde etkili olabilir. Ayrıca vücudun insüline olan tepkisini de iyileştirebilir.
  • Açlığı ve fazla yemek yeme isteğini azaltabilir: Güçlü yemek yeme isteği veya fazla iştahlı olmak insanların kilo almasına sebep olabilir. Fazla kilolu olmak da beraberinde birçok hastalık getirebilir. Özellikle kilo vermek isteyen insanlar iştahlarını azaltmak için kromdan yararlanabilirler. Krom, insanlardaki iştahın azalmasına yardımcı olarak, daha az yemelerine ve fazla kilolardan kurtulmalarına yardımcı olabilir. (1, 2)

Bunlarla beraber düzenli ve doğru miktarlarda krom tüketmek; kolesterol, kalp hastalıkları, psikolojik bozukluklar ve parkinson hastalığı gibi rahatsızlıkların önüne geçilmesine yardımcı olabilir.

Krom Hangi Gıdalarda Bulunur?

Krom birçok gıdada düşük ölçülerde bulunabilir. Bununla beraber tarım ve üretim süreçleri gıdalardaki krom miktarını değiştirebilir. Gıdalardaki krom miktarı; ürünün yetiştirilme yöntemine, yetiştirildiği toprağın mineral değerlerine ve ürünün görmüş olduğu işlemlere göre değişiklik gösterebilir. Dengeli ve düzenli beslenmek, bir kişinin günlük krom ihtiyacını almasına yardımcı olabilir. Günlük hayatta krom ihtiyacını karşılamak için tüketilebilecek besinler şu şekilde sıralanabilir: (1, 3)

  • Kepekli tahıllar
  • Brokoli
  • Patates
  • Yeşil fasulye
  • Sığır eti ve kümes hayvanları
  • Yüksek lif içeren besinler
  • Tam tahıllı besinler
  • Yumurta sarısı
  • Elma
  • Muz
  • Portakal
  • Üzüm
  • Balık
  • Kahve
  • Bira mayası
  • Süt ve süt ürünleri

Krom içeren gıdaları düzenli şekilde tüketerek veya krom takviyesi alarak vücudunuzun ihtiyacı olan krom miktarını karşılayabilirsiniz.

Günlük Krom İhtiyacı Ne Kadardır?

Krom esansiyel ve eser minerallerden biridir. İnsan vücudu günlük olarak belirli bir miktar kroma ihtiyaç duyar. Ancak vücudun krom ihtiyacı bireylerin yaşına ve cinsiyetlerine göre değişiklik gösterebilir. Genellikle tüketilmesi gereken krom miktarı için önerilen değer, yetişkin erkekler için 35 mg, yetişkin kadınlar için ise 25 mg dir. 50 yaş ve üzeri bireylerde vücudun krom ihtiyacı biraz daha azalarak erkekler için 30 mg, kadınlar için ise 20 mg dir. Et, tahıl ürünleri, bazı meyve ve sebzeler iyi bir krom kaynağıdır. Yarım bardak brokoli 11 mg, portakal ve elmalar ise porsiyon başına 6 mg krom içerir. Daha az işlem görmüş gıdaları düzenli ve dengeli bir şekilde tüketmek vücudun ihtiyacı olan krom miktarını karşılayabilir. Ancak bazı durumlarda gıdalardan karşılanamayan krom miktarı, krom takviyesi ile karşılanabilir. (1,4)

Fazla krom tüketmek veya krom takviyesi almak, insan vücudunda bazı yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Olası yan etkiler bu şekilde sıralanabilir: (1,2)

  • Ara sıra düzensiz kalp atışları
  • Uyku bozuklukları
  • Baş ağrıları
  • Ruh hali değişiklikleri
  • Alerjik reaksiyonlar

Biotin, çinko ve selenyum dahil 22 farklı besin maddesi içeren Perfectil, içeriğinde bulunan çeşitli vitamin ve mineraller ile vücudun ihtiyacı olan krom miktarını karşılamak için kullanılabilir. Bunlarla beraber vücudun ihtiyacı olandan az veya fazla krom almak, vücudun işleyişini bozarak çeşitli istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalmanıza sebep olabilir. Bundan dolayı krom takviyesi almadan önce doktorunuza veya çeşitli sağlık kuruluşlarına başvurabilirsiniz. Özellikle diyabet, böbrek veya karaciğer hastalıklarına sahip bireyler, krom takviyesi almadan önce doktorlarına başvurarak bu konu hakkında bilgi sahibi olabilir. Ayrıca hamile, emzikli kadınlar ve çocuklarda krom takviyesi almadan önce doktorlarına başvurmalıdır. (1,4)

Kaynakça:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/chromium-picolinate
  2. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-932/chromium
  3. https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-chromium
  4. https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/others/

Senin Vitaminin Hangisi?

X