Vitabiotics

Vitamin Takviyesi Almalı Mıyım?

Vitamin takviyesi, günlük olarak her insanın alması gereken ve ihtiyaç duyduğu bileşiklerden oluşur. Vitaminler, hücre yenilenmesi ve enerji üretiminde önemli yere sahiptir. Vücut için önemli olan vitaminlerin günlük alınması sağlık açısından önemlidir. Doğal besin kaynaklarından yeterli vitamin alınmadığı sürece, vitamin takviyelerinden faydalanılabilir. (1)

Öncelikle kişilerin yaşı, genel sağlık durumu, cinsiyeti gibi özellikler değerlendirilerek kullanması önerilir. Birçok multivitaminin içeriğinde; kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum ve çinko bulunur. Kişilerin vücudunda vitamin eksikliği varsa, genelde isteğe bağlı değil, doktor tavsiyesine göre vitamin önerilir. Yetişkinlik ve çocukluk döneminde alınması gereken vitaminler bu nedenle farklılık gösterir.

Vitamin Eksikliğinde Vitamin Takviyesi Kullanımı

İnsan sağlığı açısından hayati değere sahip olan vitaminler, eksikliklerinde pek çok sağlık sorununa neden olabilir. Bu sebeple, vitamin eksikliği görülen kişilerin uygun besin ve vitamin takviyesi alması gereklidir. İnsan vücudunda pek çok vitaminin üretilmemesi nedeniyle de vitaminlerin dışarıdan alınması elzemdir. D vitamini, kemik oluşumunda etkilidir. A,E ve C vitaminleri hücre yenilenmesinde ve vücuda zararlı bazı maddelerin etkilerini azaltmada destek olur. B6, B12 vitaminlerinin kan yapımında önemli etkileri vardır. (2)

Doğal besinler yoluyla yeterli düzeyde vitamin alınmıyorsa, yine vitamin takviyelerine ihtiyaç vardır.

Çağın getirdiği çalışma koşulları, organik olmayan besinlerin tüketimi ve stres yönetiminin iyi sağlanamaması gibi durumlardan dolayı, bağışıklık sistemi zayıflayabiliyor. Bunun önüne geçebilmek için de vitamin takviyeleri alınabilir.

Vitamin Takviyesi Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vitamin takviyesi kullanırken maksimum fayda sağlamak oldukça önemli. Bunun için de hangi vitaminin ne zaman alınması gerektiğine dikkat edilmesi gerekiyor. Kaliteli ürünleri yeterli miktarlarda kullanmak, bu açıdan göz ardı edilmemelidir. Önerilen saklama koşullarında bulundurulmalıdır.. İyi bir vitaminde bulunması gereken özellikler şu şekildedir;

  • Doğru içeriklere sahip olması
  • Doğal içerikli olması
  • Tavsiye edilen dozun, optimum doz olması
  • İçerisindeki minerallerin formu

Yaşa Göre Vitamin Takviyesi Kullanımı

Yapılan araştırmalara göre, yaşa göre alınması gereken vitaminler değişebiliyor. 50 yaş üzerindeki kadınlar ve 70 yaş üzerindeki erkekler, diğer yetişkinlere nazaran %20 oranında daha fazla kalsiyum almalıdır. Yaklaşık 20 yaş ila 50 yaş arası kişilerde kalsiyum ihtiyacı 1.000 mg’dır. 50-70 yaş arasındaki erkeklerde 1.000 mg iken kadınlarda 1.200 mg olduğu söylenebilir.(4)

Yaşın ilerlemesiyle birlikte, vücudun güneş ışığını D vitaminine dönüştürmesi zor olabiliyor. Bu nedenle özellikle 50-60 yaş üstü kadın ve erkeklerde özellikle menopoz dönemindeki kadınlara D vitamini takviyesi gerekli görülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından önerilen günlük D vitamini alımı; yetişkin bireyler için 400-800 IU/gün, yenidoğan bebekler için 400 IU şeklindedir. Yeteri kadar D vitamini alıp almadığını öğrenmek için testimize göz atabilirsin.

Kas fonksiyonu, kemik sağlığı ve tansiyon kontrolünde önemli olan magnezyum, özellikle bu dönemlerde eksikliği tamamlanması gereken minerallerden.

Vitamin Takviyesine Başlanmadan Önce Yapılabilecekler

Vücuda ihtiyaçtan çok daha fazla vitamin takviyesi alınması zararlı sonuçlar doğurabilir. Takviyelerin akılcı ve doğru kullanımı için, önce belirli tetkiklerin yapılması da gerekli görülebilir. Vitamin kullanımına başlanmadan önce yapılabilecekler şu şekilde olabilir;

  • Herhangi bir vitamin takviyesine başlamadan önce araştırma yapmak önemlidir. Buna göre vitamin eksikliğini giderecek takviyeler alınmalıdır.
  • Doz kavramı kesinlikle önemsenmelidir. Vitaminlerin üzerinde yazan dozajın aşılmaması gerekir.
  • Güvenilir ürün kullanımı en önemli nokta olarak düşünülmeli ve GMP üretim standardı ile üretim yapan markaların ürünleri tercih edilmelidir.

Genel olarak bakıldığında vitaminler, insan sağlığına destek vermesi açısından önemlidir. Doğal yollardan alınması önem arz eder ancak eksik kaldığında, alınamadığında takviyelerden faydalanmak mümkündür.

Wellman, erkeklere özgü bir takviye olarak özel formüle sahip bir multivitamindir. İçeriğinde L-karnitin, Sibirya Gingseng‘i ve Co-Q10 barındırıyor. Wellwoman ise kadınlara özel olarak geliştirilmiş bir vitamin takviyesidir. İçerisindeki Primroz ve Hodan yağı ile PMS semptomlarının azaltılmasında etkilidir. Kadın ile erkeklerde yaşa ve ihtiyaca uygun olarak günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayacak takviye özelliğindedir. Genel iyilik hallerini korumaya yardımcı olurlar.

  1. https://gtbd.org.tr/vitamin-ve-mineraller/
  2. https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/saglikli-beslenme-hareketli-hayat-db/Turkiye_Beslenme_Rehberi_TUBER_18_04_2019.pdf
  3. Yücecan, S., & Uzel, A. (2017). Türkiye’de uygulanmakta olan hazırlama pişirme ve saklama süreçlerinin yeşil yapraklı sebzelerin c vitamini değerine etkisi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 45, 58-70.
  4. https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/saglikli-beslenme-hareketli-hayat-db/Turkiye_Beslenme_Rehberi_TUBER_18_04_2019.pdf

Senin Vitaminin Hangisi?

X