Vitabiotics

emzirme

Emzirme ile İlgili İpuçları

Yeni anneleri emzirmenin önemi konusunda eğitmek ve emzirmenin sağlığa faydaları konusunda farkındalık yaratılmalıdır. Bu konu, WHO ve UNICEF’in raporlarıyla birlikte temel bir görev haline gelmiştir. Emzirme, doğumdan sonra anne ve çocuğun bağına yardımcı olmak için çok önemlidir.

Sağlık riskleri hakkında bilgi eksikliği, sağlıklı yaşam konusunda bilgisizlik ve doğru emzirme rehberinin bulunmaması sebebiyle yeni annelerin emzirme konusundaki mücadelesini görüyoruz.

Vitabiotics Ltd. Başkan yardımcısı Ecz. Rohit Shelatkar’ın emzirme ile ilgili verdiği ipuçlarını sizler için yazımızda derledik.

Doğum öncesi bakım

Hamile anne adayının doktoruna pek çok soru sorması gerekir. Bunlar; hastanede doğum sonrası bir emzirme planı, bir emzirme rehberinin mevcudiyeti, zamanında doğan veya prematüre bir bebeği emzirirken nelerden kaçınılması gerektiği ve nelerin izleneceği konusunda en iyi uygulamalar ve emzirme malzemeleri hakkında olmalıdır.

Doğal bir doğumu tercih edin

Doğum sırasında çok sayıda ilacın kullanımıyla önceden kararlaştırılmış sezaryen, anne sütünün başlamasını geciktirmekte ve yeni doğanlarda mandallama sorunlarına ve uykululuğa neden olmaktadır. Doğal, ilaçsız bir doğum, doğumdan sonra anne ile çocuk arasında anında ten teması sağlar. Yeni bir anne, doğum öncesi durumunda anne sütü üretimini tetiklemek için bir göğüs pompası yardımı almalıdır.

Kolostrum

Bebek doğurduktan sonra, yeni bir annenin göğüsleri genellikle dolar. İnce ve sulu veya kalın ve sarı renkli kolostrum üretir. Kolostrum, gerçek anne sütü tetiklenmeden önceki ilk 3-4 gün için yeni doğmuş bir bebeğin ihtiyaç duyduğu tek şeydir.

Temel Hijyen ve Beslenme Duruşları

Yeni bir anne her emzirme seansından önce ellerini yıkamalıdır. Bir emzirme uzmanı, bebeğin nasıl düzgün ve rahat bir şekilde oturulacağını bilmelidir. Boynunu ve nefes almasını önlemek için yeni doğmuş bir bebeğin nasıl doğru şekilde kucaklanacağını ve bebeğin meme ucunu kavramasına ve emmeye başlamasına nasıl yardım edeceğini öğretecektir. Sezaryen doğum durumunda, yan yatmış bir bebeği emzirmek reçete edilir. Ancak Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS) riskini artırdığı için birlikte uyumak tavsiye edilmez. Erken doğan bebekler için çapraz beşik, emmesi zayıf olan bebeklere yardım etmenin yanı sıra baş desteği de sağlar. Ayrıca, emzirmeden sonra, kolik oluşumunu önlemek için tüm bebekler süt emerken soludukları ekstra havayı atmalıdır.

Beslenme frekansı

Yenidoğan beslemesinin altın kuralı, günde 8-12 kez talep üzerine beslenmektir. Açlık belirtilerine dikkat edin: Ağlama, parmakları, elleri ve ayakları emme, memeye uzanmaya çalışma (anne sütünün kokusu), vb. Ağlayan bir yenidoğan, annenin göğsünü kavramakta daha zor olacaktır. Sürekli talep üzerine emzirme veya yanlış emzirme ağrılı olmaktadır. Yeni bir anne şişliği ve rahatsızlığı hafifletmek için yeterli soğuk kompres bakımı almalıdır. İyi bir kilo artışı, günde 8-10 ıslak çocuk bezi ve 2-3 dışkı bezi ve her beslenmeden sonra gösterge tatmin ve uyku, bebeğin yeterince beslendiğinin işaretleridir.

Optimum süt kaynağı

Yeterli uyku ve dinlenme ile kalsiyum ve demir açısından zengin, sağlıklı bir diyet, düzenli emzirme arzını sağlamanın iki ayağıdır. Doktor genellikle ek olarak demir ve kalsiyum takviyeleri de reçete eder. Yeni doğmuş bir bebeğe mama, mısır gevreği veya herhangi bir katı yiyecek verirken hata yapmayın. Anne sütüne olan ilgisini kaybedecek ve tedarikte azalmaya neden olacaktır. Yeni bir anne gaza neden olan veya baharatlı yiyeceklerden ve kafein, alkol ve sigaradan kaçınmalıdır.

Emziklerden ve yapay besleyicilerden kaçının

Beslenme sırasında yanlış mandallamadan kaynaklanabilecek ağlamayı susturmak için yeni doğmuş bir bebeğe emzik veya mama besleyici vermek tavsiye edilmemektedir. Yapay meme ucunu gerçeğiyle karıştıran bebeğin kafasını ciddi şekilde karıştırmakta ve gerçek mandallama sürecini zorlaştırmaktadır. İyi bir mandal, ağrıyan meme uçlarını, göğüs büyümesini ve sıkışmış süt kanallarını önlemektedir. Yeni anneler için iyi bir başlangıç yapmak sağlıklı bebeklerin yetişmesinde önemlidir.

Senin Vitaminin Hangisi?

X