Vitabiotics

Cilt Yaşlanması Nasıl Önlenir? Cilt Yaşlanması ve Kolajen

Cilt yaşlanmasının belirtileri öncelikle cildimizde görülür. Güneş ışınları, çevresel etkenler, genetik yapımız ve beslenme şeklimiz cildimizin yaşlanmasında büyük rol oynar. İlk olarak, tüm iç organları etkileyen kronolojik yaşlanma cildi de etkiler. İkinci olarak, çevresel cilt yaşlanması meydana gelir. Bu durum, kronik güneşe maruz kalma, ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalma, sigara içme, kirlilik, uyku eksikliği ve yetersiz beslenme gibi dış faktörler ve çevresel etkilerin sonucunda ortaya çıkar.

Yaşlanma İle Ciltte Neler Olur?

  1. Yaşlanma ile birlikte dış deri tabakası (epidermis) incelir, ancak hücre tabakalarının sayısı değişmez. Pigment içeren hücrelerin (melanositler) sayısı azalır. Kalan melanositler büyür. Yaşlanan cilt daha ince, solgun ve berrak (saydam) görünür. Güneşe maruz kalan bölgelerde yaşlılık lekeleri veya “karaciğer lekeleri” görülebilir. Bu bölgelerin tıbbi terimi lentigo‘dur. (1)
  2. Bağ dokusundaki değişiklikler cildin dayanıklılığını ve esnekliğini azaltır. Buna elastozis denir. Elastozis, çiftçiler, denizciler ve uzun süre dışarıda vakit geçiren diğer kişilerde sıkça görülür.
  3. Dermisin kan damarları daha kırılgan hale gelir. Bu, morarma, deri altında kanama (genellikle yaşlı purpura olarak adlandırılır) ve kiraz anjiyomlarına yol açar.
  4. Yaşlandıkça yağ bezleri daha az yağ üretir. Kadınlar menopozdan sonra yavaş yavaş daha az yağ üretmeye başlar. Bu cildin nemli kalmasını zorlaştırabilir, sonuç olarak kuruluk ve kaşıntı ortaya çıkabilir.

Cilt Yaşlanmasını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Cilt yaşlanmasının önüne geçmenin en önemli adımı cildi yenilemektir. Cilt yaşlanmasını engellemek için onar – besle – koru mantığını benimsemek gerekir. A vitamini, polipeptitler ve diğer bitkiler kolajen sindirimini takip eder ve cildin olgunlaşmasını öngörebilen kolajen ve esnek filamentlerin ilerlemesine yardımcı olur. (2)

Onarma adımı

Biomarin Kollajen ya da balık kollajeni cildin alt dermisinin yapı taşlarını sağlar. Deniz proteoglikanları cilt kalınlığının korunmasında ve foto yaşlanmanın gözle görülür etkilerine karşı korumada yardımcı olur.

Silisyum kollajen ve elastinin ciltteki artışı için gereklidir. Vücuttaki kollajen ve elastinin sentezini artırarak cilt için esnekliğin maksimuma ulaşmasını sağlar.

Besleme Adımı

Frenk Üzümü Tohumu Yağı ve Sahil Çamı Kabuğu Ekstresi dahil vitamin ve mineraller, cildin mikro kılcal damarlarında sağlıklı kan akışını desteklemeye yardımcı olur.

Frenk Üzümü Tohumu Yağı: Omega-3 ve Omega-6 yönünden zengin yağ asitleri içermesi sebebiyle cildin esnek ve tonlu kalmasına yardımcı olur.

Sahil Çam Kabuğu Ekstresi: Cildin sıkı ve pürüzsüz kalmasına yardımcı olur, kollajen ve elastin gibi cilt proteinlerinin korunmasına yardımcı olur.

Koruma adımı

Yeşil Çay Ekstresi, Üzüm Tohum Ekstresi, Likopen ve Beta-Karoten kollajen ve elastin başta olmak üzere dermal proteinlerin korunmasına yardımcı olur. Cildi UV radyasyonunun ve oksidatif stresin zararlı etkilerinden korur, güneş kaynaklı cilt hasarına karşı koruma sağlar. Alfa Lipoik Asit ise, cilt faydalarını en üst düzeye çıkarmak için formüldeki diğer antioksidanlarla sinerjik çalışır.

Bu sebeplerle, Perfectil® Platinum Radiance gibi bir besin takviyesi kullanarak, Bio-Marin balık Kollajeni, Frenk üzümü tohumu yağı, yeşil çay ekstresi, sahil çamı kabuğu ekstresi, likopen, alfa lipoik asit ve koenzim Q10 gibi güçlü antioksidanları günlük beslenmenize dahil edebilirsiniz.

Çünkü içeriğindeki C vitamini, E vitamini, Çinko, Bakır ve Selenyum hücrelerin oksidatif stresten korunmasına katkıda bulunur, cildi UV ışınları ve serbest radikal hasarına karşı koruma görevi üstlenir. (3)

Cilt Yaşlanmasını Nasıl Önlenir: Öneriler

  1. Güneş, cildimizin erken yaşlanmasında büyük bir rol oynar. Her gün cildinizi güneşten koruyun. Plajda zaman geçirirken veya günlük işlerinizi yaparken güneş koruması hayati önem taşır. Güneşten korunmak için SPF 30 (veya daha yüksek) ve suya dayanıklı güneş kremi kullanabilirsiniz. Giysilerle örtülmemiş olan tüm cilde her gün güneş kremi uygulamalısınız. (4)
  2. Sigara içiyorsanız bırakın. Sigara içmek, cildinizi hızla yaşlanmasına neden olur. Kırışıklıklara ve mat, soluk bir cilt tonuna sebep olur.
  3. Tekrarlayan yüz ifadelerinden kaçının. Yüz ifadesi yaptığınızda, altındaki kasları kasılır. Aynı kas hareketlerini yıllarca tekrar ederseniz bu çizgiler kalıcı hale gelir. Güneş gözlüğü takmak, göz kırpma nedeniyle oluşan çizgileri azaltmaya yardımcı olabilir.
  4. Sağlıklı, dengeli bir diyet yapın. Taze meyve ve sebze tüketmek, erken cilt yaşlanmasına yol açan hasarı önlemeye yardımcı olabileceğini önleyebilir. Ayrıca şeker veya diğer rafine karbonhidrat içeren bir diyetin yaşlanmayı hızlandırabileceğini göstermektedir.
  5. Alkol tüketimini azaltın. Alkol cildimize zarar verir. Cildi kurutur ve zamanla hasar verir. Bu da bizi daha yaşlı gösterebilir.
  6. Cildinizi nazikçe temizleyin. Cildinizi ovuşturarak temizlemek cildinizi tahriş edebilir. Cildinizi tahriş etmek cildin yaşlanmasını hızlandırır. Nazik yıkama, kirlilik, makyaj ve diğer maddeleri cildinizi tahriş etmeden temizlemeye yardımcı olur.
  7. Yüzünüzü günde iki kez ve yoğun terledikten sonra yıkayın. Terleme, eğer şapka vb. takıyorsanız özellikle cildi tahriş eder, bu nedenle terledikten sonra cildi temizlemek gereklidir.

Ayrıca, yukarıda bahsedilen besin takviyelerinin düzenli kullanımı ile koruma adımına ek olarak cildinizi besleyebilir ve onarabilirsiniz.

Kaynaklar:

  1. https://medlineplus.gov/ency/article/004014.htm
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7403684/
  3. 6.01.2017 tarih ve 29960 sayılı mükerrer Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği
  4. https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/anti-aging/reduce-premature-aging-skin

Senin Vitaminin Hangisi?

X