Vitabiotics

Menopoz ve Osteoporoz: Menopoz Sonrası Kemik Kaybını Durdurma

Kadınlar yaş aldıkça hormonal dengeleri değişir. Menopoz döneminde kemik depolarımız boşalmaya başlar, kemik ağrıları artar ve kemiklerimiz daha kırılgan hale gelir. Osteoporoz, kemik dokusunun incelerek daha az yoğun hale gelmesine yol açan bir hastalıktır. Bu durum, kırılmaya daha yatkın olan zayıflamış kemiklerin ortaya çıkmasına neden olur.

Osteoporoz çok az belirti gösterir ve herhangi bir belirti göstermeden ilerleyerek ileri aşamalara gelebilir. Bu nedenle, kemikleriniz zayıflayıp kırılana kadar genellikle keşfedilmez. Menopoza giren kadınların östrojen ve progesteron seviyeleri düşmeye başlar. Östrojen, kemik gücünün doğal bir koruyucusu ve savunucusu olarak işlev görür. Östrojen eksikliği, osteoporozun gelişimini hızlandırabilir. Ancak azalan östrojen seviyeleri osteoporozun tek nedeni değildir. Zayıflamış kemiklerden sorumlu diğer faktörler olabilir. Bu faktörler, menopoz sırasında azalan östrojen seviyeleriyle birleştiğinde, kemiklerinizde osteoporoz başlayabilir veya zaten mevcutsa daha hızlı gelişebilir. (1)

Menopoz Döneminde Kemik Sağlığı

Osteoporoz kadınlarda menopoz dönemi sonrası başlar. Menopoza yaklaştıkça azalmaya başlayan östrejen hormonu kemik yoğunluğunu da azaltır. Östreojen seviyesi düştükçe osteoporoz riski artar. Kadınlarda erkeklere oranla 5 kat daha fazla osteoporoz görülür. Osteoporoz kadınlar arasında daha çok yaygındır. 50-60 yaş arası 100 kadından 45’inde; 60-70 yaş arası 100 kadından 75’inde; 70 yaş üzeri kadınların çoğunda osteoporoz görmek mümkündür. Kemik mineral yoğunluğu oranı kadınlar menopoza girdikten 10 ila 15 sene sonra ciddi şekilde azalmaya başlar. (2,4)

Menopoz Sonrası Osteoporoza Yakalanmamak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Menopoz sırasında osteoporoz riski artar ve kemik kaybı hızlanır. Araştırmaya göre bu dönem kemik kaybının %20’sinden sorumlu olabilir ve dünya çapında 60 yaşın üzerindeki on kadından biri osteoporozdan muzdariptir. (3)

Kadınlarda erkeklere oranla 5 kat daha fazla osteoporoz görülür ve osteoporozdan etkilenen yaklaşık 9 milyon kişinin %80’i kadındır. Kız çocuklarında ergenlik döneminden itibaren kalsiyum ve magnezyum takviyesi alınması bu sebeplerle önemlidir. (4)

Ayrıca kadınlarda daha fazla rastlanmasının sebeplerinin arasında, emzirme ve hamilelik dönemlerinde kemiklerindeki mineralleri kaybetmeleri bulunur. Kadınlar kemik kütlelerinin %5’ini hamilelikte, %15’ini ise emzirme döneminde kaybeder. Gebelik ve emzirme dönemlerinde kemik sağlığını destekleyen Osteocare Original kullanarak bebeğe geçen kemik mineral depolarınızı doldurabilirsiniz. Osteocare® Original, normal kemiklerin korunmasına destek sağlamak için kalsiyum ve kofaktörler açısından zengin bir kaynak sağlayan her besin maddesini içerir ve D vitamini takviyesi de yapar.

Vitamin D3 olarak da bilinen kolekalsiferol, güneş ışığının deride bulunan kolesterol benzeri bir molekül üzerinde etkileşime girmesiyle oluşan bir vitamindir. Osteocare® Original, Vitamin D’nin D3 (kolekalsiferol) formunu içerir. D vitamini ve kalsiyum içeren takviyeleri hayat boyu kullanmak yapabileceğiniz en iyi yatırımlardan olabilir.

Çünkü D vitamini normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunur. (5) D vitamini vücudun kalsiyum emilimini kolaylaştırır. Güçlü, sağlıklı kemikler geliştirmek için kalsiyum gereklidir. Yetersiz miktarda D vitamini ve kalsiyum, çocukluk çağında uygunsuz kemik oluşumuna, ilerleyen yaşlarda ise kitle kaybına, kırılganlığa ve kırıklara neden olabilir.Kemik depolarını doldurmak için en faydalı dönem ergenlik dönemidir.(3) 

Özetle; menopoz dönemi kemik erimesinden kendinizi korumak için:

  • Menopoz muayenesi ve kemik ölçümü yaptırmayı ihmal etmeyin.
  • Osteoporozun önlenmesi ve tedavisinde kalsiyum alımı çok önemlidir. Kalsiyumun bağırsaktan emilimine ve kemikler tarafından depolanmasına yardımcı olan D vitamini de kemik sağlığı için hayati bir rol oynar. Kalsiyum ve D vitamini alımına dikkat edilmesi önerilir.
  • D vitamini kaynakları arasında balık, süt, yumurta, sebzeler ve güneş ışığı sayılabilir. D vitamini düzeyinizi D3-vitamin testi ile ölçtürebilirsiniz.
  • Osteoporoz tedavisinde ilaçlar da kullanılabilir. Bu ilaçlar kemik kaybını yavaşlatmak, kemik yapımını artırmak veya kırık riskini azaltmak için etki eder. İlaç tedavisi doktorunuzun tavsiyesine göre belirlenebilir.
  • Hormon ilişkili terapiler de kemik erimesi tedavisi için tercih edilebilecek uygulamalar arasında yer alır. Özellikle menopozdan hemen sonra kullanılmaya başlanan östrojen destekleri, kemik kütlesinin korunması konusunda olumlu etkiler yaratabilir. (6)
  • Menopoz sürecini destekleyecek besin takviyesi ve vitaminleri doktorunuza danışarak kullabilirsiniz.

Menopoz Döneminde Soya İzaflavonu Kullanımı

Soya İzoflavonları, doğal olarak meydana gelen bitki östrojenlerinin bir türüdür. İzoflavonlar, birçok etkiye sahip oldukları ve östrojene yapısal olarak çok benzedikleri söylenir.

Fiziksel semptomlar, menopoz dönemindeki kadınların %60-90’ını etkiler ve ciddi rahatsızlıklara yol açar. Hormon tedavisi, menopoz şikayetleri için en yaygın ve etkili yöntem olarak kabul edilir. Bununla birlikte, kadınların daha doğal ve güvenli olduğunu düşündükleri bitkisel tedavilere yönelme eğiliminde oldukları belirlenmiştir. Literatürde, menopozdaki kadınların vazomotor semptomları hafifletmek için tamamlayıcı veya alternatif tedavi yöntemleri ve fitoöstrojenleri besin takviyesi olarak tercih ettikleri belirtilmektedir. (7)

Fitoöstrojenler, yapısal olarak memeli östrojeni olan β-östradiol (E2)’e benzer ve vücuttaki östrojenik aktiviteyi uyarır. Fitoöstrojenler, menopoz semptomlarını önlemenin yanı sıra kalp hastalıkları, osteoporoz ve kanseri önleme gibi önemli işlevlere sahiptir. Asya topluluklarında, soya ağırlıklı beslenmenin kardiyovasküler hastalıklar, meme kanseri ve sıcak basmalarının daha düşük bir oranda görüldüğü ve kemik yapılarının daha güçlü olduğu belirtilmektedir. Fitoöstrojenler, östrojenik etkisi olan steroid olmayan bitki kaynaklarıdır. (7)

Bu nedenle menopoza yaklaşan ve yaşayan kadınlarla ilgisi olan meme ve rahim, kardiyovasküler sistem, kemik ve kognitif sağlık açısından önemli faydaları olduğu için izoflavonlar önerilmektedir.

Soya İzaflavonu İçeren Takviyeler ve Menapoz

Soya fasulyesi ve tofu gibi gıdalarda bulunan soya izoflavonları, menopoz dönemindeki kadınlarda kemik kaybının ve kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde rol oynamaktadır.

Menopace Original içeriğindeki soya izaflavonu ile menopoz dönemindeki kadınların kemik sağlığını destekler. Ayrıca, kadınlar için 22 farklı besin desteği sunar, bunlar Soya İzoflavonları, Krom, D Vitamini ve Selenyum içerir.

Neden Menopace?

Çünkü östrojen hormonu, kollajen üretimini etkileyerek kemik matrisi ve cilt yapısının bir parçasını oluşturur. Kadınlarda 45 yaşından sonra östrojen seviyeleri ve kollajen üretimi önemli ölçüde azalır. Menopace®, normal kollajen oluşumuna katkıda bulunan C vitamini içerir, bu da cildin, kıkırdağın, dişlerin, kemiklerin ve kan damarlarının normal fonksiyonunu destekler. (5)

Eş zamanlı olarak, Osteocare Original her yaştan insanın kemik sağlığını desteklemek için özel olarak formüle edilmiştir. Osteocare® Original, kalsiyum, bakır, çinko, ve selenyum gibi temel elementleri besin referans değerinde içerirken aynı zamanda magnezyum gibi kofaktörleri de içerir. Kalsiyum normal kemiklerin korunması için gereklidir. Çinko normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunur.(5)

Kaynakça

Senin Vitaminin Hangisi?

X