Vitabiotics

Gözde Uçuşan Cisimler Nedir? Tedavisi ve Sebepleri

Vitreoliz, vitreus opasitelerinin veya gözdeki uçuşan cisimlerin tedavisini ifade eden tıbbi bir terimdir. Gözde çuşan cisimler, gözün içini dolduran berrak jel benzeri madde olan vitreus mizahında yüzen küçük döküntü parçalarıdır. Görüş alanınızda sürüklenen noktalar, ipler veya örümcek ağları gibi görünebilirler.

Gözde uçuşan cisimlerin çoğu, gözlerinizin içindeki jöle benzeri maddenin (camsı) sıvılaşması ve büzülmesiyle ortaya çıkan yaşa bağlı değişikliklerden kaynaklanır. Vitreus içinde dağınık kolajen lif kümeleri oluşur ve retinanızda küçük gölgeler oluşturabilir. Gördüğünüz gölgelere gözde uçuşan cisimler denir. (1)

Semptomlar nelerdir?

Uçuşan cisimler isimlerini gözünüzün içinde hareket ederek kazanırlar. Onlara odaklanmaya çalıştığınızda ise hızla uzaklaşırlar. Aşağıdaki şekillerde görülebilirler: (2)

  • Siyah veya gri noktalar
  • Dalgalı çizgiler
  • Yumrulu ve neredeyse içi görülebilen iplik benzeri teller
  • Örümcek ağları
  • Halkalar

Gözde Uçuşan Cisimlerin Nedenleri (3)

Gözde uçuşan cisimlerin temel nedeni, görmeyi bozan ve günlük aktiviteleri engelleyen kalıcı ve rahatsız edici uçuşan cisimlerin varlığıdır. Uçuşan cisimlerin nedenleri aşağıdakiler olabilir:

  • Doğal yaşlanma süreci: Yaşlandıkça, vitreus dejenere olabilir ve uçuşan cisimlerin oluşmasına neden olabilir.
  • Arka Vitreus Dekolmanı (PVD): Vitreus yapısının retinadan ayrılmasıyla ortaya çıkar.
  • Göz içinde iltihaplanma veya kanama.
  • Göz yaralanmaları veya bazı göz ameliyatları.
  • Gözdeki travmalar veya cerrahi müdahaleler sonrasında gözde uçuşan cisimler ortaya çıkabilir.
  • Bazı göz hastalıkları, özellikle retina veya vitreusla ilgili sorunlar, gözde uçuşan cisimlerin oluşmasına neden olabilir.
  • Diyabet, gözdeki kan damarlarına zarar verebilir ve bu da gözde uçuşan cisimlerin gözde oluşumuna katkıda bulunabilir.

Gözde Uçuşan Cisimler Görmek Normal Mi?

Çoğu durumda, gözde uçuşan cisimler yaşlanma sürecinin normal ve yaygın bir parçasıdır. Yaşlandıkça, gözlerinizdeki sıvı (vitreus) küçülür. Bu normal bir durumdur ve gözlerinizin sağlıklı olmadığı anlamına gelmez.

Zamanla düzenli göz muayenelerine gitmek bu durumda oldukça önemlidir. Kronik olarak gözde uçuşan cisimler görmek genellikle endişelenmeniz gereken bir durum değildir, ancak gözlerinizde başka ciddi göz sorunlarının olmadığından emin olmak için düzenli olarak gözlerinizi kontrol ettirmek iyi bir fikir olacaktır. Eğer ani bir şekilde hareket eden cisimler ve ışıklar görüyorsanız, bir göz doktoruna başvurmanızda fayda olabilir.

Gözde hareket eden cisimler sadece bir gözde mi yoksa her iki gözde aynı anda da olabilir mi?

Gözleriniz aynı şekilde veya tam olarak aynı zamanda yaşlanmaz. Vitreus, bir gözde diğerinden biraz daha hızlı küçülebilir. Genellikle bir gözde uçuşan cisimler olur. Her iki gözünüzde de olabilir, ancak genellikle aynı anda meydana gelmez. (4)

Gözde uçuşan cisimler psikolojik mi?

Kontrollü kesitsel bir çalışmada, Kim ve arkadaşları (5) Koreli hastalarda depresyon düzeyini, algılanan stresi, kaygıyı ve uçuşmayla ilişkili rahatsızlığı incelediler. Semptomatik vitreus uçuşan hastaların kontrollere kıyasla daha yüksek psikolojik sıkıntıya sahip olduklarını buldular.

Fizyolojik olarak görülen vitreoliz, gözdeki uçuşan cisimlerin fiziksel varlığını tedavi etmeyi amaçlayan tıbbi bir prosedürdür. Buna karşılık, psikolojik vitreoliz, uçuşan cisimlerin kendisinden ziyade, uçuşan cisimlere verilen duygusal ve psikolojik sebeplerin ele alınmasını içerecektir. İster fiziksel ister psikolojik rahatsızlık olsun, gözde uçuşan cisimleri tedavi etmek için bir göz doktoruna danışmak önemlidir.

Gözde Uçuşan Cisimlerin Tedavisi

Gözde uçuşan cisimlerin tedavisi şunları içerir:

Gözlem: Birçok durumda tedavi gerekli olmayabilir ve hastalara hareket eden cisimlere uyum sağlamaları önerilir.

Lazer Vitreoliz: Vitreus opaklıklarını buharlaştırmak ve kesmek için nanosaniye darbeleri kullanan invaziv olmayan bir prosedür.

Pars Plana Vitrektomi: Vitreus sıvısının çıkarıldığı ve yerine bir tuz çözeltisinin konulduğu cerrahi bir işlem.

Vitrekromi Operasyonu Sırasında Neler Olur? (6)

Ayakta hasta şeklinde gerçekleşebilir; hastanede gece kalmak gerekmez. Tedaviden hemen önce, göz doktorunuz hafif anestezi sağlamak için göz damlaları uygulayacaktır. Daha sonra özel tasarlanmış bir mikroskop aracılığıyla lazer ışığının gözünüze iletilmesi için bir kontak lens yerleştirilir.

Tedavi sırasında, muhtemelen hareket eden cisimlerin küçük, koyu noktalar/gölge şeklinde gözlemleyeceksiniz. Bu, hareket eden cisimlerin küçük gaz kabarcıklarına buharlaştığının bir işaretidir. Bu gaz kabarcıkları hızla çözünür ve vitreusa absorbe olur.

Tedavi tamamlandığında, göz doktorunuz gözlerinizi anti-enflamatuar damlalarla tedavi edebilir.

Göz Sağlığına Dikkat: Göz sağlığını korumak için düzenli göz muayeneleri yapılmalı, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan kaçınılmalıdır.

Gözde Uçuşan Cisimler İçin Bitkisel Çözüm

Bu tedavilerin dışında önleyi bir tedavi olarak besin takviyeleri göz sağlığını destekleyerek gözde uçuşan cisimlerin oluşmasını önleyebilir. Yaban mersini – billberry, böğürtlen türüdür ve uzun zamandır görme desteği için kullanılmaktadır. Sağlık faydalarının çoğu, yüksek miktarda bulunan antosiyaninlerden kaynaklanır. Antosiyaninler, güçlü antioksidan özelliklere sahip flavonoidlerdir ve vücudu oksidatif strese karşı korumaya yardımcı olabilir.

Makula’nın bulunduğu retina, yüksek oksijen tüketimi ve artmış ışık maruziyeti nedeniyle oksidatif strese özellikle duyarlıdır. Bu nedenle, yaban mersini, antosiyaninlerin oksidatif stres karşısında koruyucu özellikleri sayesinde çok faydalı olabilir.

Yaban mersini faydası, gözyaşı üretimini dengeleme yetenekleri, kılcal damarlardaki kollajen liflerinin gücünü artırma ve sağlam kan damarları oluşturmaya yardımcı olma yetenekleri gibi birçok farklı mekanizmaya dayanır. Bu faydalar göze kan dolaşımını iyileştirerek, göze daha iyi bir dolaşım sağlar. (7)

Ayrıca, bir çalışma, yaban mersini özü ve balık yağı takviyesi alındıktan sonra yaşa bağlı olmayan şiddetli kuru göz belirtilerinde ve semptomlarında önemli iyileşmelerin gözlendiğini öne sürmüştür. Bu iyileşmeler, 3 ay boyunca yapılan besinsel takviyenin bir sonucu olarak kaydedilmiştir. (8)

Bu bağlamda, Visionace® Plus, araştırmalar sonucu geliştirilen özel besinlerle desteklenen ve Çinko, DHA, A ve B2 vitaminleri içeren, normal görme yeteneğinin korunmasına katkı sağlayan bir besin takviyesidir. Arıca, Lutein, yaban mersini, A vitamini ve B2 vitamini de dahil olmak üzere 25 farklı mikrobesin içerir. Visionace® Plus içindeki DHA, Çinko, A ve B2 vitaminleri normal görme yeteneğinin korunmasına yardımcı olur. (9) Her bir Omega-3 kapsülü, 300 mg DHA içerir. DHA, normal görme yeteneğinin korunmasına katkı sağlar. Doktorunuza danışarak, göz sağlığınızı korumak için Visionace Plus takviyesini kullanmayı düşünebilirsiniz.

Kaynaklar

Senin Vitaminin Hangisi?

X