Vitabiotics

adet ağrısı

Adet Ağrısına Ne İyi Gelir?

Adet sürecinin günlük hayatı en çok etkileyen tarafı, katlanılması güç olan regl sancılarıdır. Dolayısı ile tüm kadınların bu süreçte araştırdıkları konuların başında “Adet ağrısına ne iyi gelir?” sorusu yer almaktadır. Adet ağrısına iyi gelen besinler ve yöntemlerden önce bu ağrının nedenini anlamak; psikolojik açıdan kadınları bir nebze de olsa rahatlatabilir.

Adet Sancısı Nedir ve Neden Olur?

Normalde gebelik için hazırlanan rahim duvarı, döllenme olmaması durumunda kendini yenileyerek vücut tarafından dışarı atılır. Bir kas dokusu olan rahim, içini çevreleyen duvarın vücut dışına atılma sürecine kasılarak yardımcı olur. Rahmin kasılmalarını ise prostaglandin adı verilen bir hormon tetikler. Kanama başlamadan yaklaşık 1-2 gün önce yükselmeye başlayan hormon, adet sancılarının nedenidir. Sancıların şiddetini belirleyen şey ise hormonun kandaki yükselme seviyesidir.

Normal adet döngüsünden kaynaklı olarak hissedilen adet sancıları, primer dismenore olarak adlandırılır. Bunun dışında sekonder dismenore olarak isimlendirilen ağrılara yol açan tıbbi durumlar ise şöyle sıralanabilir:

  • Servikal darlık
  • Endometriozis
  • Uterin fibroidler (Miyom)
  • Adenomyozis

 

Adet Ağrısına Ne İyi Gelir?

Regl dönemi her iki kadından birinde zor geçen bir süreç haline dönüşebilir. “Adet ağrısına ne iyi gelir?” sorusu tüm kadınlarla birlikte süreci yeni yaşamaya başlayan genç kızlar tarafından da sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Bazı kadınlarda adet döneminden önce, bazılarında ise kanamadan hemen sonra şiddet düzeyi farklılık gösteren kramplar başlar. Bu kramplara baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, halsizlik, ishal, sinirlilik gibi durumlar da eşlik edebilir.

Regl döneminde vücudun normal seyrinin dışında belirtiler göstermesi durumunda ilk yapılması gereken bir uzmandan destek alınmasıdır. Uzman hekimler adet sancılarının giderilmesine yönelik olarak uygun ilaç tedavileri ile ağrıların hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Normal adet döngüsünden kaynaklı olan sancılarda beslenme ve yaşam tarzınızda yapacağınız birkaç değişiklik, süreci daha rahat geçirmenize destek olabilir. Dinlenmenin yanı sıra ağrıları hafifletebilecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

Sıcak Su Torbası

Karnınızın alt bölgesine sıcak su torbası ile uygulama yaparak ağrılarınızın azalmasını destekleyebilirsiniz. Sıcak su torbası kullanırken herhangi bir sebeple torba delinmesi durumunda su ısısının cildi yakmayacak sıcaklıkta olduğundan emin olmalısınız. Ancak, sıcak su torbası bulunmadığı durumlarda ılık bir duş almak ya da alt karın bölgesine ısıtılmış bir havlu koymak etkili olabilir. Bununla birlikte adet krampları için özel olarak üretilen çeşitli ısı yamaları da tercih edilebilir.

Primroz ve Hodan Yağı

Zengin GLA (Gamma linolenik asit) kaynağı olan Primroz yağı ve Hodan yağı, hormonal dengenin düzenlenmesine, PMS semptomlarının azaltılmasına ve mastaljinin iyileştirilmesine katkı sağlayabilir.

Bitki Çayı

Adet döneminde tüketilebilecek çeşitli bitki çayları, kramplar üzerinde etkili olarak sürecin daha rahat atlatılmasını destekleyebilir. Adet ağrısına iyi gelebilecek bitki çayları şunlardır:

Wellwoman Original, primroz yağı içerir.
  • Papatya Çayı: Sakinleştirici etkisi ile bilinen bu çay, adet sancıları ile kadınların o dönemdeki gerginliklerini de hafifletmeye yardımcı olur. Hormonların düzenlenmesinde gözle görülür bir etkiye sahip olan papatya çayı, kasların gevşemesini sağlar ve adet sancılarını azaltır. (1)
  • Kekik Çayı: Adet döngüsü düzenli olanların tercih edebileceği bitkisel bir çaydır. (2) Adet döneminden 3 gün önce sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez tüketerek sancısız bir dönem geçirebilirsiniz.
  • Safran Çayı: Kanın vücuttan rahat bir şekilde atılmasını sağlayan bu bitkisel çay ferahlatıcı etkisiyle sancılarınızın azalmasına yardımcı olur.
  • Zencefil Çayı: Çeşitli problemlerin çözümü için sıklıkla tercih edilen zencefil çayı da adet sancıları üzerinde rahatlatıcı etkiye sahip olan bitkisel ürünler arasında yer alır. Ağrı kesici özelliğinin yanı sıra adet söktürücü olmasıyla da ağrılarınızdan kurtulmanıza destek olur. (3)

Karın Masajı

Alt karın bölgesine uygulanan 20 dakikalık bir masaj, adet ağrılarının en aza indirilmesinde etkili olabilir. Aynı zamanda masaj süreci, lavanta gibi esansiyel yağlarla ya da Aloe Vera ile desteklenerek; ağrı yoğunluğunun daha kısa sürede hafifletilmesi sağlanabilir.

Ilık Duş

Ilık uygulamalar birçok ağrının giderilmesinde etkili olduğu gibi regl kasılmaları için de fayda sağlayabilir. Adet sürecini daha rahat geçirmek için ılık bir duş almak etkili olabilir.

Dinlenme

Adet dönemini çok sancılı geçiren kadınların ilk yapması gereken şey dinlenmek olabilir. Sürekli hareket halinde olmak; karın kaslarını daha çok yorabileceği için cenin pozisyonunda yatarak karın kaslarının rahatlaması desteklenebilir. Uzman onayı ile alınabilen ağrı kesici ilaçlar ve sıcak uygulamalarla tedaviyi desteklemek daha olumlu sonuçlar elde edilmesine yardımcı olur.

Stressiz Yaşam

Psikolojik olarak stres altında olmak; adet ağrı ve kramplarının daha yoğun hissedilmesini tetikleyebilir. Stressiz bir yaşam için düzenli uykuyla birlikte yoga, meditasyon, pilates gibi tüm kasların gevşemesini sağlayan egzersizlerden faydalanabilirsiniz.

Düzenli Fiziksel Aktivite

Fiziksel aktiviteler sırasında vücutta endorfin olarak isimlendirilen madde salgılanmaya başlar. Bu madde vücut için doğal ağrı kesici işlevi görür. Adet dönemlerinde ağır fiziksel egzersizler yerine hafif tempolu bir yürüyüş yapmak; adet ağrılarının azalmasına katkı sağlayabilir.

Sağlıklı Beslenme

Yaşamın her döneminde önemli olan sağlıklı beslenme, adet döngüsünde daha da önemli bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Bu dönemde şişkinliğin artmasına yol açan besinlerin tüketiminin en aza indirilmesi tavsiye edilir. Gazlı içecekler, yüksek oranda kafein içeren sıvılar, alkol, yağlı yiyecekler ve tuz tüketimini sınırlandırarak adet sancılarınızın azalmasını sağlayabilirsiniz. Adet ağrılarını hafifletmek için lifli gıdalar tüketerek sağlıklı beslenmeyi tercih etmek hafifletici etkiye sahip olabilir.

Magnezyum Tüketimi

Tüm bu yöntemlerin yanı sıra magnezyum elektrolit dengesine katkıda bulunur(4) ve adet kramplarının azaltılmasına yardımcı olur. (5) Magnezyum açısından zengin olan besinler tüketilerek krampların etkisi azaltılabilir. (6) Magnezyumdan zengin besinler muz, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, fıstık, ceviz, badem, havuç, soya fasulyesi, tahıl ürünleri, hurma, kereviz, pırasa ve kakaodur. B6 vitamininin magnezyumla olan sinerjisi de magnezyumun etkilerini destekler. (7)

Adet dönemi zahmetli ve yorucu bir süreç olsa da etkilerini azaltmak mümkündür. İçersinde primroz yağı bulunan, kadınlara özel olarak formüle edilen Wellwoman’ı inceleyebilirsiniz.

Kaynakça:

1- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21132119/

2- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33117031/

3- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23729340/

4- 26.01.2017 tarih ve 29960 sayılı mükerrer Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği.

5- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28392498/

6- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29920000/

7- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30562392/

Senin Vitaminin Hangisi?

X