Vitabiotics

A Vitamini Nelerde Var?

Yağda çözünen A vitamini vücutta retinol, retinal ve retinoik asit gibi farklı biçimlerde bulunur. (1) Bu vitamin besinlerde 2 şekilde bulunmaktadır. İlki, et ve süt gibi hayvansal gıdalarda doğrudan bulunan vitamin, diğeri ise provitamin A şeklinde bitkilerde bulunan ve vücutta A vitaminine dönüştürülen şeklidir. A vitamini nelerde var öğrenerek bu besinleri tüketmeye özen gösterebilirsiniz.

A vitamini, vücutta pek çok önemli işte görevlidir. Normal görme yetisinin korunmasına katkıda bulunur. Retinol, gözlerde ışığa duyarlı olan fotoreseptör hücrelerin düzgün çalışmasına katkıda bulunur. A vitamini eksikliğinde ise gece körlüğü ortaya çıkabilir.

A vitamini aynı zamanda bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur. A vitamini eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve enfeksiyonlara karşı direncin azalmasına sebep olabilir. Normal cildin korunmasına katkıda bulunur. Cilt hücrelerinin büyüme ve yenilenmesini destekler. Kemiklerin yapısını korumaya aynı zamanda kemiklerin sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olur. A vitamini eksikliği, kemiklerde zayıflamaya ve osteoporoz riskinin artmasına yol açabilir.

A vitaminine duyulan ihtiyaç ise; kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna ve gebelik durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yetişkinler için günlük önerilen A vitamini düzeyi 650-750 mcg’dır.(1)

A Vitamini Bulunan Besinler

Karaciğer, balık yağı, süt ürünleri, yumurta sarısı, havuç, domates, kırmızı ve yeşil biber, ıspanak A vitaminini iyi miktarda bulundurur. (1)

Vücut için gerekli olan A vitamininin besinlerden tamamlanamaması durumunda ise özel olarak formüle edilmiş olan vitaminler devreye girer. A vitamini sağlıklı bir vücut için hayati öneme sahiptir. Göz sağlığı başta olmak üzere, bağışıklık sistemi, cilt sağlığı ve kemik sağlığı üzerinde birçok önemli işlevde rol oynar. Dengeli bir beslenme ve A vitamini yönünden zengin gıdalar tüketmek, vücudun A vitamini ihtiyacını karşılamak için önemlidir.

A Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

A vitamini eksikliğinde belirtiler ciltte ve saçlarda kuruluk, gece körlüğü, cilt sorunları, gözlerde beyaz kısımlarda lekelenmeler, eklem hastalıkları ve kemik hastalıklarıdır. Bu semptomların biri veya birden fazla semptomun birlikte ortaya çıkması söz konusu olabilir.

Bu vitaminin eksikliği yapılacak olan kan testleri ile ortaya çıkar. Teşhisin konmasının ardından uygun tedavinin başlaması hızlı ve etkin bir biçimde A vitamininin olması gereken düzeylere gelmesini sağlayacaktır.

A vitamini eksikliği nadir olarak görülen vitamin eksiklikleri arasında yer alır. Bunun en önemli nedeni ise; bu vitaminin karaciğerde depo edilmesidir. Kısa süreli A vitamini eksikliklerinde karaciğerde depo edilmiş olan A vitamini kullanılır ve semptomlar ortaya çıkmaz. Ancak uzun süreli A vitamini eksikliklerinin mutlaka uzman doktor kontrolü altında tedavi edilmesi gerekir.

A vitamininin eksikliğini gidermede etkili olan en önemli gıdaların başında anne sütü gelir. Özellikle bebeklerin ilk 6 ay anne sütü ile beslenmeleri ve sonrasında A vitamini bakımından zengin besinleri tüketmesi bu vitaminin eksikliğinin görülmemesini sağlayabilir. (2)

A Vitamini Eksikliği İçin Takviye

A vitamini nelerde var öğrenerek bu besinlerleri tüketebilirsiniz. Göz sağlığı, cilt sağlığı, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonu için günlük olarak A vitamini ihtiyacınız için Visionace Plus tercih edebilirsiniz.

  • Türkiye Beslenme Rehberi (Tüber), 2019.
  • Işıklar, H. & Öngün Yılmaz, H. (2020). A Vitamini Yetersizliği Hastalıkları ve Önlenmesinde Beslenme Yaklaşımları . Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi , 3 (1) , 45-53 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/tusbad/issue/56037/734206

Senin Vitaminin Hangisi?

X