Vitabiotics

A Vitamini Faydalarını Öğrenin

A vitamini yağda çözülebilen bir vitamindir ve diş, kemik, yumuşak doku gibi vücudun önemli parçalarının oluşmasına ve gelişmesine fayda sağlar. A vitamini diğer vitaminler gibi vücut tarafından kendiliğinden üretilmediği için mutlaka dışarıdan alınmalıdır.

A vitamini faydaları arasında en çok bahsi geçen konu görme ile ilgili faydalardır. A vitamini görme bozuklukları üzerinde son derece büyük öneme sahiptir. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için önemli olan birçok faydaya sahip bir vitamindir. Yetişkin kadın ve erkeklerin günlük alması gereken A vitamini miktarı 650-750 mcg olarak önerilmektedir. (3) Ancak yüksek dozda A vitamini alımı zararlı olabilir ve toksisite belirtilerine yol açabilir. A vitamini faydalarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

Göz Sağlığı

Gözün arka tabakası olan retinada bulunan rodopsin proteinlerine bağlanarak gece görüşünü sağlar. Gece körlüğünün oluşmasını engelleyen bir özelliği bulunur.

Bağışıklık sistemi

İltihap önleyici bir özelliği olan A vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir. Enfeksiyon oluşumunu önlemeye destek olur.

Cilt sağlığı

Saça ve cilde iyi gelen bir yapısı vardır. Özellikle cilt kırışıklıklarının önlenmesinde katkısı bulunur.

Kemik sağlığı

Vücuttaki kemiklerin oluşumu, sağlıklı gelişimi için A vitamini önemli bir işleve sahiptir.

A vitamini normal demir metabolizmasına katkıda bulunur. Normal mukozanın, normal cildin, normal görme yetisinin korunmasına katkıda bulunur. Bvağışıklık sisteminin normal fonksiyonunu destekler. (1)

    A vitamini faydaları arasında antioksidan etki de yer alır. A vitamini, vücutta birçok biyokimyasal reaksiyonu düzenleyerek sağlığın korunmasına ve optimal işleyişine katkıda bulunur. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle savaşır ve hücre hasarını önler.

    A Vitamini Eksikliği Belirtileri

    Vücutta karaciğer tarafından depo edilen vitaminler arasında yer alan A vitamini, eksik ve dengeli beslenememe sonucu vücutta olması gereken değerlerin altına düşebilir. Ancak burada kısa süreli bir düzensiz beslenme söz konusu olmuş ise karaciğer tarafından depo edilmiş vitaminler kullanılır ve vücut A vitamini bakımından eksiklik belirtileri geç gösterebilir. A vitamini depolanan bir vitamin olup eksiklik belirtileri depolarda tükendiği zaman görülmeye başlar. Dolayısıyla eksiklik belirtilerinin ortaya çıkmaması için günlük alınması önemli bir husustur.

    Uzun süren beslenme bozukluklarında ise A vitamini görme sorunları ile ortaya çıkar. Bu vitaminin eksikliğinde; ciltte kuruluk, egzama ve cilt yapısında pul pul dökülmeler görülebilir.

    Sağlıklı bir cilt ve saç yapısı için son derece önemli olan A vitamini tırnakların sağlığı içinde oldukça büyük öneme sahiptir. A vitamini eksikliği, saçların dökülmesine, tırnakların kolay kırılmasına sebep olabilir. (2)

    A Vitamini Takviyeleri

    A vitamini günlük düzenli ve çeşitli bir beslenme ile vücuda alınır. Fakat günlük ihtiyacın beslenme ile karşılanamadığı durumlarda ek bir besin takviyesi ile eksikliği mutlaka tamamlanmalıdır.

    A vitamini takviyeleri genellikle kapsül veya tablet formunda bulunur. Günlük A vitamininin karşılanmadığı durumlarda eksikliğin giderilmesine ve ilerleyen süreçte önlenmesine katıda bulunur. Takviyeler genellikle retinol veya beta-karoten içerir. Retinol takviyeleri hayvansal kaynaklardan elde edilirken, beta-karoten takviyeleri bitkisel kaynaklardan elde edilir.

    Kaynakça

    • 01.2017 tarih ve 29960 sayılı mükerrer Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği
    • VanBuren CA, Everts HB. Vitamin A in Skin and Hair: An Update. Nutrients. 2022 Jul 19;14(14):2952. doi: 10.3390/nu14142952. PMID: 35889909; PMCID: PMC932422.
    • Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER), 2022.

    Senin Vitaminin Hangisi?

    X