Vitabiotics

1 Aylık Gebelik Belirtileri Nelerdir? Hamileliğin İlk Ayı

Gebelikten şüphelendiğiniz dönemde birçok belirtiyi aynı anda yaşayabilir ya da sadece biri ile bu mutlu haberi alabilirsiniz. Ancak 1 aylık gebelik belirtilerini vücudunuzda fark etmek her zaman kolay olmayabilir. Peki, 1 aylık gebelik belirtileri nelerdir? Bu yazımızda, hamileliğin ilk ayı hakkında bilmeniz gerekenleri ve bebeğinizin gelişimi için nelere dikkat etmeniz gerektiğinden söz edeceğiz.

Gebeliğin ilk ayı, son adet tarihinizden itibaren 4 haftayı kapsar. Bu sebeple gebelik tıp literatüründe, alışılagelen 9 aylık süre olarak değil 40 hafta olarak kabul edilir. Bu dönemde bebeğinizin oluşumu başlar. Döllenmiş yumurta rahim içine yerleşir ve embriyo adı verilen bir hücre kümesi oluşturur.

Ancak gebelik hesaplama yöntemi birden fazla şekilde olabilir. Eğer son adet tarihinizi veya tahmini gebe kalma tarihinizi biliyorsanız, hamilelik haftanızı ve doğum vakti hesaplamanızı doğru bir şekilde gebelik tarihi hesaplama testi ile yapabilirsiniz.

1 Aylık Gebelik Belirtileri

Gebeliğin ilk ayında vücudunuzda da bazı değişiklikler olur. Bunlar hamilelik hormonu olarak bilinen beta HCG seviyesinin yükselmesi nedeniyle ortaya çıkar ve her kadında farklı şiddette yaşanabilir. 1 aylık gebelik belirtilerini en yaygın görülenleri dikkate alarak aşağıdaki gibi özetleyebiliriz: (1)

  • Adet gecikmesi: Hamile kaldığınızda vücudunuz progesteron hormonu salgılar ve adet kanamanız durur. Bu genelde ilk fark edilen belirtidir.
  • Bulantı: Sabah bulantısı olarak bilinen bu belirti, günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir. Bazı yiyecek veya kokulara karşı iştahsızlık, mide bulantısı veya kusma yaşayabilirsiniz.
  • Lekelenme: Döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmesi sırasında hafif kanama ve kramp olabilir. Buna üstüne görme de denmekle beraber genelde normal adet kanamasından az miktarda olur.
  • Göğüslerde hassasiyet: Göğüsleriniz şişer, ağrır ve hassaslaşır. Meme uçlarınız koyulaşır ve areola üzerinde küçük kabartılar belirir. Göğüslerinizdeki damarlar daha belirgin hale gelir. Bunlar zaman içinde gelişecek ve artacak olsa da ilk olarak göğüslerin hassaslaşması 1 aylık gebelik belirtileri arasında yer alır.
  • Yorgunluk: Vücudunuz bebeğinizi geliştirmek için çok çalıştığı için enerji seviyeniz düşer ve kendinizi yorgun ve uykulu hissedersiniz.
  • Sık idrara çıkma: Rahminiz büyümeye başlar ve mesanenize baskı yapar. Böbrekleriniz daha fazla sıvı işler. Bu nedenle sık sık tuvalete gitmeniz gerekebilir.
  • Baş ağrısı: Hamilelik hormonları ve kan basıncındaki değişiklikler baş ağrısına neden olabilir.
  • Kabızlık: Progesteron hormonu bağırsak hareketlerinizi yavaşlatır ve kabızlığa neden olur.

Gebelikte D Vitamini, Folik Asit ve Takviyelerin Önemi

Hamilelik, anne adayları için hem heyecanlı hem de sorumluluk gerektiren bir süreçtir. Bu süreçte sağlıklı ve dengeli beslenmek, hem bebeğin hem de annenin sağlığı için çok önemlidir. Bu durumda hamilelikte alınması gereken vitaminler ve takviyeler devreye girer.

Gebelikte D Vitamini Neden Önemlidir?

D vitamini kalsiyumun ve fosforun normal emilimine/kullanımına katkıda bulunur. Aynı zamanda, D vitamini normal kemiklerin korunmasına ve bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur. D vitamininin hücre bölünmesinde görevi vardır. (2)

Pek çok çalışma, düşük D vitamini düzeyleri ile belirli kanser türleri, bağışıklık düzeyi ile ilgili hastalıklar, nörolojik hastalıklar, insülin direnci ve kardiyovasküler hastalık riskinde artış arasında bir bağlantı öne sürmektedir.(3)

Hamilelikte D vitamini ihtiyacı artar. Günlük 400 IU (10 mcg) olan ihtiyaç, hamilelikte giderek artar. Bu ihtiyacı karşılamak için güneş ışığından yararlanmak, D vitamini içeren besinleri tüketmek ve doktorun önerisiyle D vitamini takviyesi almak gerekir.

Gebelikte Folik Asit Neden Önemlidir?

Folik asit, B grubu vitaminlerden biridir. Takviye folik asit alımı, anne adayının folat düzeyini artırır. Düşük folat düzeyi, fetüsün gelişiminde nöral tüp kusurları için bir risk faktörüdür. (2)

Hamilelikte folik asit eksikliği, bebeğin merkezi sinir sisteminde ciddi anomalilere neden olabilir. Bunlar arasında spina bifida (omurganın açık kalması) gibi nöral tüp defektleri bulunur. Bu sebeple folik asit seviyesi ve kullanımı hamileliğe hazırlık ve ilk 3 ayı kapsayan sürede önem arz eder. (4)

Günlük 400 mcg olan folik asit ihtiyacı 12 haftalık olana kadar takviye ile karşılanması önerilir.

Hamilelikte alınması gereken diğer vitamin ve minerallerden şöyle bahsedebiliriz:

  • Demir: Demir kırmızı kan hücrelerinin ve hemoglobinin normal oluşumuna, vücutta normal oksijen taşınımına ve bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.Demirin hücre bölünmesinde görevi vardır. (2) Kansızlık (anemi) önlemek, hem anne adayı hem bebek için önemlidir.
  • Kalsiyum: Anne ve bebeğin kemik ve diş sağlığı için gereklidir. Hamilelikte kalsiyum ihtiyacı giderek artar. Kalsiyumun hücre bölünmesinde ve özelleşmesi sürecinde  görevi vardır ve normal kemiklerin  korunması için gereklidir. (2)
  • Omega-3: Bebeğin beyin ve göz gelişimi için gereklidir. Bu gıda omega 3 yağ asidi DHA içerir. DHA beynin normal gelişimi ile göz ve sinir sisteminin gelişimine yardımcı olur. Dokosahekzaenoik asit (DHA)’in anne tarafından alınması fetusun ve emzirilen bebeklerin normal göz gelişimine katkıda bulunur. (2)
  • Bunların yanında Magnezyum, B vitamini, A vitamini, B12 ve çinko takviyeleri de tüm gebelik trimesterlerinde önemlidir. Çünkü bebeğin giderek büyümesi ile artan enerji ve vitamin ihtiyacı için annenin vitamin depolarını desteklemeyi gerektirir.

Öte yandan günümüzde ideal dozda vitamin ve mineral alımı sadece beslenme ile gerçekleştirilmek istendiğinde, sonuç yeterli olmayabilir. Pregnacare besin takviyesi, hem gebelik öncesi, hem de gebelik sırası ve sonrası dönemlere özel formule edilmiş olup büyüyüp gelişen bebeğinizin ve sizin ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. Böylece birden fazla vitamin ve mineral takviyesi kullanmanızı ya da takibi yapmanıza gerek kalmayacaktır.

Pregnacare Original 10 mg D vitamini ve 70 mg K vitamini içerir. Aynı zamanda bu multivitamin içerisinde 17 mg demir bulunur. (5) Pregnacare Original B kompleks vitaminleri açısından da zengindir ve anne adaylarının C, D, E vitaminlerini almasını sağlayarak onları hem gebelik sürecinde zinde tutacak hem de sonrasında gelecek emzirme dönemine de hazırlayacaktır.

Pregnacare Plus ise gebelik dönemi gereken tüm multivitaminlerin yanı sıra 300mg DHA içeren Omega-3 kapsüller ile gelir. Böylece anne adayları tüm ihtiyaçlarını bir kaynaktan alabilir. Kapsüller, önemli Omega-3 yağ asitleri DHA ve EPA’nın zengin bir kaynağı olan yüksek saflıkta balık yağı içerir. (6)

1 aylık gebelik belirtilerini fark etmeniz ile birlikte size ve bebeğinize iyi gelecek multivitamin takviyesini doktorunuza danışarak kullanmaya başlamanız hamileliğinizi zinde geçirmenize ve bebeğinizin gelişimini desteklemenize yardımcı olacaktır.

Pregnacare ailesinin bir diğer üyesi Pregnacare® breast-feeding ise annenin vitamin ve mineral rezervlerini desteklemeyi amaçlar ve tüm emzirme süresi boyunca anne sütünün besin değerine olumlu katkı sunar. Bu multivitaminin içerisinden çıkan blisterlerin biri vitamin, mineral ve özel besinler içerirken diğer blisterler Omega-3 kapsülleri içerir. (7)

Özetle; bulantı, göğüslerde hassiyet, adet gecikmesi, yorgunluk ve sık idrara çıkma gibi yaygın 1 aylık gebelik belirtilerinden bir ya da birkaçını fark etmeniz ile evde idrar testi ile ya da Beta HCG hormonuna bakılan kan testi ile gebeliğinizden emin olabilirsiniz. Bu mutlu haber ile başlayan yolculukta hem kendi vücudunuzun hem de bebeğinizin normal gelişimi için bahsettiğimiz birçok vitamin ve minerale ihtiyacı olacak. Bu süreçte hangi vitaminden hangi dozda alacağınız konusunda kafa karışıklığı yaşamadan, gebelik aylarının değişen ihtiyaçlarna göre hazırlanmış multivitamin takviyesi ile bu sürecin tadını çıkarabilirsiniz.

Kaynakça

(1) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047208

(2) 26.01.2017 tarih ve 29960 sayılı mükerrer Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği

(3)https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/vitamin-d-and-pregnancy/

(4) https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/vitamins-supplements-and-nutrition/

(5) https://www.vitabiotics.com.tr/gebelik-multivitamini-pregnacare/

(6) https://www.vitabiotics.com.tr/pregnacare-plus/

(7) https://www.vitabiotics.com.tr/pregnacare-breast-feeding/

Senin Vitaminin Hangisi?

X