Vitabiotics

Niasin Nedir? Faydalarını Öğrenelim

B3 vitamini olarak da bilinen niasin faydaları oldukça fazla olan ve vücut üretemediği için günlük olarak alınması gereken bir vitamindir.

Gıdalarda ve gıda takviyelerinde bulunan nisain iki farklı türevde karşımıza çıkar. Bunlar nikotinik asit ve nikotinamid olarak isimlendirilmiştir. Suda çözülme özelliği bulunan bu vitamin vücuda fazla alındığında idrar yoluyla dışarı atılabilir.

Niasinin Faydaları

Niasin kanda bulunan yağ seviyelerinin düzene sokulmasında etkilidir. Kolesterol üzerinde önemli düzenleyici etkilere sahiptir.

Niasin düzeyinin normal seviyelere ulaştırılması kişinin var olan yüksek tansiyonunun kontrol altına alınmasını sağlar.

Beynin daha düzgün çalışmasına yardımcı olarak beyin fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlar. şizofreni ve Alzheimer üzerinde tespit edilmiş olumlu etkileri vardır. Niasin (B3 vitamini) organizmanın bütününde protein, yağ ve karbonhidrat metabolizması gereksinim duyulan bir vitamindir.

Bu denenle vücutta eksikliğini gösterir bir tablonun ortaya çıkması halinde uzman hekim tarafından teşhis konulması ve uygun tedavi yöntemleri ile vakit kaybetmeden tedaviye başlanılması gerekir.

Nisain faydaları arasında en çok dikkat çeken başlıca öğeler ise (3);

İnsan vücudunun günlük olarak ihtiyaç duyduğu niasin miktarını dışarıdan ve güvenli kaynaklardan alması gerekir. Aksi takdirde vücutta niasin eksikliğine bağlı olarak semptomlar ortaya çıkar.

Niasin Hangi Besinlerde Bulunur?

Düzenli bir beslenme diyeti sayesinde vücudun dengesinin kazanılması sağlanır. Bunun yanında vücudun kendiliğinden üretim yapmadığı vitamin ve minerallerin dışarıdan alınması gerekir. Fazla miktarlarda alınan niasin diğer vitaminler gibi vücutta olumsuzlukların ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle günlük ihtiyaç duyulan niasin miktarından fazla oranlarda niasin almamak gerekir.

Niasin açısından zengin gıdalar arasında kırmızı et başı çeker. Kırmızı etten sonra niasin vitamini açısından en zengin besin ise; beyaz et ve balıktır. Esmer pirinç nisain bakımından güçlü bir kaynakken, muz ve avokado de niasin bakımından zengin meyveler arasında yer alır. Kişinin sahip olduğu niasin eksikliğinin giderilmesinde beslenme programının büyük bir önemi bulunur.

Niasin Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Niasin eksikliği kişiden kişiye farklılık gösteren farklı semptomlar ile ortaya çıkar.

  • Güneşe maruz kalan ciltte pigmentli bir görünüm,
  • Yorgunluk
  • Depresyon
  • Baş ağrısı
  • Hafıza kaybı en çok görülen semptomlar arasında yer alır.

Bunun yanı sıra ciddi niasin eksikliği; pellegra, diyare, demans, dermatit ve ölüm ile karakterize multisistemik bir hastalık olarak bilinir. (1)

Eski İtalyanca’da kaba ya da çiğ deri anlamına gelen pellegra, bu vitaminin eksikliğinde ortaya çıkan en önemli hastalıktır. Güneşe maruz kalan cilt bölgelerinde koyuluk, kalın döküntüler görülebilir. Bunun yanı sıra bulantı, kusma, ishal sık sık görülebilir. Yine sinir sistemi üzerinde de oldukça büyük etkileri bulunur. Örneğin; baş ağrısı, dikkat bozukluğu, depresyona girme, yorgun hissetme, hafıza kaybı olarak sayılabilir. Tedavi edilmediği sürece ölüme yol açabilecek kadar ciddi bir rahatsızlık olan pellegra erkeklere göre kadınlarda daha çok görülür. (2)

Kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve pek çok sıkıntılı rahatsızlığa zemin hazırlayan niasin eksikliğinin belirti verdiği andan itibaren kontrol altına alınması gerekir.

Niasin eksikliği belirtileri mutlaka dikkate alınmalı ve doktorun tavsiyesi ile en uygun tedavi yöntemine başlanmalıdır.

Niasin Eksikliğinde Nasıl Bir Yol İzlenmelidir?

Niasin yani B3 vitamini eksikliği yaşadığınızı düşünüyorsanız, öncelikle en yakın sağlık kuruluşuna giderek bu konuda uzman olan hekimin kontrollerinden geçmeniz gerekir. Uzman doktor belirtileri inceleyerek yapılması gereken testleri yaptıktan sonra niasin eksikliği tespiti halinde size özel bir tedavi planı ortaya çıkaracaktır.

Diyetinize eklenecek olan ve niasin bakımından zengin olduğu bilinen besinlerin günlük tüketim miktarlarının düzenlenmesi ve niasin içeren takviye edici gıdaların düzenli biçimde alınması kısa sürede nisaasin değerlerinin kontrol altına alınmasını sağlayacaktır.

  1. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/niacin-vitamin-b3/
  2. Bahadıroğlu, S., Büyükberber, S. G., Gürbüz, S., Nakkaş, E. Ç., & Şahin, A. ORGANİZMAMIZ İÇİN NİASİN.
  3. Sağlık Beyanı Ekleri

Senin Vitaminin Hangisi?

X