Vitabiotics

demir-eksikliginene-iyi-gelir

Demir Eksikliğine Ne İyi Gelir?

Dünya genelinde en çok görülen anemi türü olan demir eksikliğine birçok farklı durum neden olabilir. Bu rahatsızlık daha çok gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde görülür. Vücut yapısında çok sayıda görevi bulunan demir, hemoglobinlerin temel yapısında bulunan elementlerden bir tanesidir. Kişinin yaşına ve fiziksel özelliklerine bağlı olarak vücutta bulunması gereken demir miktarı farklılık gösterir. İşlevselliği ile vücutta belirli bir oranda bulunmadığında çeşitli rahatsızlıklara neden olan demir, çeşitli sebeplerden dolayı azalabilir. Peki demir eksikliği neden olur ve demir eksikliğine ne iyi gelir? 

Demir Eksikliği Nedir ve Neden Olur?

Demir eksikliği, vücut yapısında çeşitli işlemlerde ihtiyaç duyulan demirin belirli nedenlerden dolayı olması gereken miktarın altına düşmesi durumudur. Vücutta çok sayıda önemli görevi bulunan demirin kandaki oranının düşmesi alyuvar üretiminin azalmasına neden olur. Oksijeni akciğerden alarak diğer dokulara taşımakla görevli olan alyuvarların sayısının düşmesi organlara yeterli seviyede oksijen götürülememesine yol açar. Demir eksikliği sonucunda ortaya çıkan kansızlık, genetik veya farklı nedenlerden dolayı da görülebilir. Hücre ve dokuların işleyişlerini başarılı bir şekilde sürdürmesi için kritik bir role sahip olan demirin vücutta olması gereken miktardan az olması rahatsızlığın şiddetine ve kişisel özelliklere bağlı olarak farklı belirtiler gösterebilir.* 

Demir eksikliğinin görülmesinin en temel nedeni vücut tarafından üretilmeyen bir mineral olmasıdır. Bu nedenle dış kaynaklardan düzenli ve yeterli miktarda takviye yapılması gerekir. Demir eksikliğine genel olarak eksik demir alımı ve çeşitli nedenlerden dolayı oluşan demir kaybı neden olur. Demir bakımından zengin olan besinlerin tüketilmemesi ve dengesiz beslenme zaman içerisinde bu rahatsızlığı ortaya çıkarabilir.

Ayrıca gebelik, adet dönemi gibi durumlarda vücuttaki demir ihtiyacı normal seviyeden çok daha fazladır. Bu süreçlerde normal seviyeden daha fazla demir tüketilmesi gerekir. Eksikliğin görülmesindeki bir diğer sebep ise kalıtsal nedenlerdir. Kişinin genetik yapısından dolayı kansızlık problemi baş gösterebilir. Bu nedenlere ek olarak vücuttaki emilimi bozan ilaçların kullanılması da demir eksikliği görülmesinin nedenleri arasında yer alır. 

Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Demir eksikliği vücut yapısında belirli semptomlar görülmesine neden olur. Vücudun belirli bir süre eksikliği dengelemesi hastalığın erken aşamada fark edilmesini zorlaştırır. Demir eksikliğinin en sık görülen belirtileri yorgunluk, halsizlik ve saç dökülmesidir. Vücutta yeterli miktarda demir bulunmaması bitkinlik hissine neden olur.

Kırmızı kan hücreleri ve hemoglobinin normal oluşumuna katkıda bulunan demir minerali enerjik hissetmeye yardımcı olur. Rahatsızlığın belirtileri arasında cilt yapısının soluklaşması ve dilde şişme de yer alır. Aynı zamanda demir eksikliği yaşayan kişiler daha kısa sürede yorulur. Hastalığın diğer belirtileri ise el ve ayaklarda uyuşma, uyku sorunları, üşüme hissidir.** Demir eksikliği olduğunu düşünüyorsanız bir sağlık kuruluşuna başvurarak kan testi yaptırabilir ve doktorunuzla görüşerek ne yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. 

Demir Eksikliğine Ne İyi Gelir?

Pek çok kişi gibi siz de “Demir eksikliğine ne iyi gelir?” sorusunun yanıtını merak ediyor olabilirsiniz. Vücudun ihtiyaç duyduğu miktarda enerji elde etmesi noktasında ilk olarak beslenme alışkanlıklarının düzene sokulmasına dikkat edilmesi bulunur. Yetersiz beslenen kişilerin diyetlerinde düzenleme yapması yeterli miktarda demir tüketimi yapılmasını sağlar. Bu aşamada demir yönünden zengin besinlerin diyete eklenmesi ihtiyaç duyduğunuz miktarın elde edilmesini destekler. Kırmızı et, sakatatlar, mercimek, kuru fasulye, bezelye, bal, pekmez, ıspanak, patates gibi yiyecekler demir bakımından zengin yiyecekler arasında yer alır. Bu besinlerin tüketilmesi aynı zamanda demir eksikliğinin önüne geçilmesine de yardımcı olur. 

Demir yönünden zengin yiyeceklerin tüketilmesine ek olarak emilimi kolaylaştıran besinlerin tercih edilmesi de demir eksikliğine iyi gelir. Bol miktarda C vitamini içeren yiyecek ve içecekler emilimin çok daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesini destekler. Portakal, limon, turşu gibi C vitamini açısından zengin besinleri tüketebilirsiniz. Bununla birlikte demir emilimini olumsuz etkileyen yiyecek ve içeceklerin tüketiminden uzak durmak gerekir. 

Demirin Vücut Yapısına Faydaları Nelerdir ve Demir Eksikliğine Ne İyi Gelir?

Vücutta birçok farklı işlemde ihtiyaç duyulan demirin çok sayıda faydası mevcuttur. Demir mineralinin başlıca görevi oksijen taşınmasına yardımcı olmaktır. Kırmızı kan hücrelerinin ve hemoglobinin normal oluşumuna katkıda bulunan mineral, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını da destekler. Demir eksikliği yaşanması durumunda yeterli miktarda kan hücresi üretilememesi organların güçsüzleşmesine neden olabilir. Demirin en önemli faydalarından bir tanesi de yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasına yardımcı olmasıdır. Vücut yapısında yeterli oranda demir bulunması halsizlik hissinden kurtulmayı ve normal enerji metabolizmasının desteklenmesini sağlar. Vücudun işleyişinde birçok açıdan önemli olan demir düzenli ve dengeli beslenerek alınabilir, gerekli görüldüğünde takviye kullanımı gerçekleştirilebilir. 

Yeterli miktarda demir tüketimi vücuttaki enerji kaynağı olan birimlerin üretilmesi noktasında oldukça kritik bir role sahiptir. Aynı zamanda hücre ve dokulara oksijen taşınmasını sağlayan demir hücre ve dokuların ideal şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bu durum da normal enerji oluşum metabolizmasının desteklenmesini sağlar. Bununla birlikte normal hücre bölünmesinin desteklenmesi için de demir mineralini tüketmeye dikkat edilmelidir. Siz de beslenme alışkanlıklarınız arasına demir yönünden zengin besinleri tüketmeyi ekleyebilirsiniz. Demir eksikliği olduğunu düşünüyorsanız veya eksikliğine dair belirtileri gözlemliyorsanız en kısa sürede bir sağlık kuruluşunda test olabilir ve doktorunuzun belirttiği yöntemleri uygulamaya başlayabilirsiniz. 

Kaynakça:

https://www.hematology.org/education/patients/anemia/iron-deficiency

** https://www.uofmhealth.org/health-library/hw166953

Senin Vitaminin Hangisi?

X