Vitabiotics

çocuklarda kalsiyum eksikliği

Çocuklarda Kalsiyum Eksikliği

Çocuklarda kalsiyum eksikliği sıklıkla karşılaşılan bir mineral yetersizliği problemidir. Kemik ve dişlerin yapısında bulunan kalsiyum minerali yetersizliği durumunda pek çok sağlık sorunu ortaya çıkabilmektedir (1). Bu durumda kemik ve dişlerin yanı sıra diğer vücut sistemlerinde de bozukluklar meydana gelebilmektedir. Kalsiyum desteği besinlerden ve takviye ürünlerden alınabilir. Ancak fiziksel aktivite ve egzersizlerden de destek almadan sağlıklı bir gelişim süreci elde etmek mümkün değildir (2). Çocuklarda kalsiyum eksikliği sorununu gidermek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Günlük Olarak Alınan Kalsiyum Miktarının Önemi

Kemik ve diş yapısının sağlıklı gelişimi için gerekli olan en önemli mineral kalsiyumdur. Bu sebeple çocuk gelişimi ve sağlığında büyük önem taşır. Çocuklarda kalsiyum eksikliğini gidermek için farklı yaş gruplarında çeşitli miktarlarda kalsiyum takviyelerinden yararlanılabilmektedir. Ayrıca günlük olarak alınması gereken kalsiyum miktarı yaşın yanı sıra sağlık durumuyla da yakından ilişkilidir (3). Bu nedenle çocuklar için kalsiyum takviyeleri kullanmadan önce mutlaka uzman hekimlerden destek almanız gerekir. Uzman hekimler bazı testler sonucunda kalsiyum eksikliği teşhisi koyabilmekte ve uygun tedavi yöntemlerini belirleyebilmektedir. Bu süreçte kalsiyum bakımından zengin besinlerden ve besin takviyelerinden destek alınabilmektedir. Takviye için en uygun dozları yine uzman hekiminiz belirleyecektir (4).

Çocuklarda kalsiyum eksikliği ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle kalsiyum eksikliğinin teşhisi oldukça önemlidir. Çocukluk döneminde görülen kalsiyum yetersizliği sorununa zamanında müdahale edilmezse ilerleyen yaşlarda kemik erimesi olarak da bilinen osteoporoz riski artabilmektedir (5). Ergenlik dönemi öncesi yaş gruplarındaki çocukların günlük olarak alması gereken kalsiyum miktarı ortalama 700 mg’dır. Bu sebeple erken yaşlardan itibaren süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi desteklenerek bu miktar karşılanabilmektedir (6).

Çocuklarda Kalsiyum Eksikliği ve Fiziksel Aktiviteler

Sağlıklı bir kemik gelişimi için yaşam boyu kalsiyum alınması gerekir. Kalsiyuma ek olarak uygun dozlarda kullanılan D vitamini de kemik ve iskelet gelişimi için önemlidir. 9-18 yaş arasında yani ergenlik döneminde günlük olarak 1000-1300 mg kalsiyum alınması gerekir (6). Atlama, sıçrama ve koşu gibi fiziksel egzersizlerle desteklenen kalsiyum alımı, kemik gelişimine yardımcı olur. Çeşitli jimnastik hareketleri de çocukların kalsiyum eksikliği tedavisinde olumlu sonuçlar almayı destekler (7). Bu sayede enerji metabolizması dengelenerek yorgunluk ve halsizlik gibi problemler azaltılabilir(8). Düzenli olarak sürdürülen egzersizler kas ve iskelet sistemi gelişimini destekler. Aynı zamanda kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan krampları azaltmaya yardımcı olabilmektedir (9).

Yeterli miktarda kalsiyum alındığında diş, cilt ve kemik sağlığını destekleyici olur. Kalsiyum, vücut sistemlerinin sağlıklı işleyişini sağlayan temel bir mineraldir (10). Sağlıklı ve dengeli beslenme rejimlerinden yararlanılarak kalsiyum eksikliği riski en aza indirilebilmektedir (11). Ancak zaman zaman besin takviyeleri ve ilaçlara ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda uzman hekim görüşleriyle en uygun ilaç ve takviye dozları belirlenebilmektedir. Kalsiyum emilimini kolaylaştıran beslenme rejimleri, takviye ürünlerden etkili sonuçlar alınmasına yardımcı olur (12).

Çocuklarda Kalsiyum Eksikliğinin Belirtileri

Kalsiyum, kemik ve dişlerin yapısında bulunsa da eksiklik durumunda sadece bu vücut bölümlerini etkilemez. Diş ve kemiklerin yapısında bulunan kalsiyum, yeterli miktarda alınmazsa bu vücut yapıları güçsüzleşmeye başlar. Dişler kırılgan hale gelmekte ve çürüme riski artabilmektedir (13). Aynı zamanda kemiklerde en ufak darbelerde bile kırılma ve çatlamalar görülebilmektedir. Kemik erimesi riski artabilmektedir. Buna bağlı olarak eklem ve kemik ağrıları artmaya başlayabilmektedir (14). Bazı durumlarda kronik yorgunluk hali tetiklenebilmektedir. Kas gelişimi sekteye uğradığında kas krampları yaşanabilmektedir (9). Ayrıca tırnaklarda güçsüzlük meydana gelebilmektedir(15). Kalsiyum eksikliğinin bir sonucu olarak dengesiz bir ruh hali izlenebilmektedir. Kaygı ve huzursuzluk durumunda mineral eksikliğinden de şüphelenebilirsiniz (16). Kalsiyum, göz sağlığını korumak için de önemli bir mineraldir. Bu mineralin eksikliğinde görme bozukluğu yaşanabilmektedir (17). Ciltte kuruma ve pürüzlü bir görünüm oluşabilmektedir (18). Çarpıntı ve düzensiz kalp atışı problemi yaşayan çocuklarda bu mineralin eksikliğinden şüphelenilebilir (19). Tüm bu belirtilere ek olarak bazı çocuklarda unutkanlık da görülebilmektedir (20).

Kalsiyum Eksikliğinde Besin Takviyelerinin Kullanımı

Kalsiyum içeren besinler düzenli ve dengeli olarak tüketildiğinde kalsiyum eksikliği riski azaltılabilmektedir. Ancak bazı durumlarda besin takviyelerinden de yararlanmak gerekebilir (21). Alanında uzman hekimler, kişiye özel tedavi planları hazırlayarak çocuklar için en doğru besinleri ve takviye ürünleri belirlemenize yardımcı olur. Ayrıca süt ve süt ürünleri kalsiyum bakımından en zengin besin kaynaklarından biridir. Yoğurt ve peynir gibi besinleri çocukların beslenme düzenine dahil ederek günlük olarak alınması gereken kalsiyum miktarını destekleyebilirsiniz. Krem peynir seçenekleri günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabilmektedir. Et, tavuk ve balıkta da kalsiyum bulunmaktadır. Sardalyayı kalsiyum takviyesi olarak kullanabilirsiniz. Kalsiyum bakımından zengin içeriklere sahip yeşil yapraklı sebzeleri ve tofu gibi alternatif gıdaları çocuklara hazırladığınız öğünlerde tercih edebilirsiniz (6). Gerekli durumlarda kalsiyum takviyelerinden yararlanmak, besin kaynaklarından elde edilen kalsiyumun emilimini kolaylaştırabilir (22). Vitabiotics’in kalsiyum takviyelerinden destek alarak çocukların sağlıklı bir diş ve kemik yapısına sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Kalsiyum eksikliğinin neden olduğu sorunları uygun miktarlarda takviye ürünler kullanarak çözebilirsiniz.

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26745253/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21234807/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31900251/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28939209/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27125514/
  6. https://www.health.qld.gov.au/__data/assets/pdf_file/0027/367731/paed_calcium.pdf
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31919756/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30615608/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31082167/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30915443/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16831534/
  12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17507729/
  13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=tooth+decay+calcium+deficiency
  14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21872800/
  15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20620759/
  16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31093951/
  17. https://www.researchgate.net/publication/319017132_Calcium_Deficiency_Disorders_and_their_Management_in_Vegetables
  18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279022/
  19. https://www.researchgate.net/publication/320080978_Calcium_and_Cardiovascular_Disease
  20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/226022/
  21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16625624/
  22. https://www.researchgate.net/publication/267758337_Calcium_and_vitamin_D_supplementation_State_of_the_art_for_daily_practice

Senin Vitaminin Hangisi?

X