Vitabiotics

çocuklarda d vitamini eksikliği

Çocuklarda D Vitamini Eksikliği

Yetersiz beslenme ve bazı sağlık sorunlarıyla birlikte çocuklarda D vitamini eksikliği görülebilmektedir (1). Uygun besin takviyeleri ve beslenme düzeni bu problemi çözebilmeye katkıda bulunmaktadır. Bununla birlikte uzman hekimlerin önerilerine başvurarak D vitamini eksikliğinde doğru bir tedavi planı belirleyebilirsiniz. Çocuklarda D vitamini eksikliği riskini en aza indirmek için bazı ipuçlarından yararlanabilirsiniz. Böylece çocukların, D vitamini eksikliğinden kaynaklanan sağlık sorunlarının önüne geçebilirsiniz.

D Vitaminin Çocuk Gelişimindeki Önemi

Büyüme ve gelişme sürecinde vücudun temel olarak ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biri de D vitaminidir (2). Bu vitaminin eksikliği durumunda kaslarda zayıflama başlayabilmekte ve kronik bir yorgunluk hali görülebilmektedir. D vitamini eksikliğinin derecesine göre çeşitli belirtiler de ortaya çıkar (3). Böylece çok yönlü büyüme ve gelişme sorunları izlenebilmektedir (4). D vitamini eksikliği ne kadar erken teşhis edilirse doğru tedavi için o kadar etkili adımlar atılmaktadır. Bu nedenle çocukların düzenli olarak hekim kontrolünden geçmesi oldukça önemlidir. Uzman hekim görüşleri ile D vitamini eksikliği derecesi tespit edilmektedir. Gerekli durumlarda ilaç ve besin takviyelerinden yararlanmak D vitamini eksikliğini gidermeye katkıda bulunmaktadır. Aynı zamanda büyüme ve gelişme bozukluklarından kaynaklanan normal sağlık sorunlarının giderilmesine katkı sağlar (5).

D Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?

Beslenme ve deri yoluyla alınan D vitamini böbrekler ve karaciğerde aktif hale gelir. Bu vitaminin etkisi aktif formundayken görülmektedir (6). Ancak yeterli miktarda D vitamini alınmadığında çok sayıda sağlık problemi ortaya çıkabilmektedir. Eklemleri, kemikleri ve cildi etkileyebilen bu sorunlar metabolizma bozukluklarına da yol açabilmektedir (7). Hem akut hem de kronik sağlık sorunlarından kaçmak için çocukların düzenli olarak hekim kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Böylece D vitamini yetersizliği yaşanıp yaşanmadığı tespit edilebilmektedir. Kişiye özel tedavi planları bağışıklık sisteminin normal işleyişine katkıda bulunmaktadır.

Düzenli olarak güneşlenildiğinde hem besin maddelerinin hem de takviyelerin D vitamini sentezleyici etkisi artabilmektedir (8). Bu nedenle çocuklarda D vitamini eksikliği tedavisinde günlük güneşlenme sürelerine dikkat edilmelidir. Yüksek faktörlü güneş koruma ürünleri kullanılmadan 15-20 dakika kadar güneşlenildiğinde vücudunuzun D vitamini sentezini uyarmış olursunuz (9). Bu vitamin yağda depolanan bir vitamin olduğu için uygun dozlarda alınmalıdır. Takviye ve ilaç desteğinde mutlaka hekim önerileri takip edilmelidir.

D Vitamini Çok Yönlü Faydalara Sahiptir

D vitamininin vücut gelişimindeki etkileri çok yönlüdür. Yeterli miktarda D vitamini alınımı fosfor ve kalsiyum emilimine katkıda bulunmaktadır. Böylece bu minerallerin yetersiz alınma riski de azalmış olur (10). D vitamini bakımından zengin bir beslenme rejimi ve uygun besin takviyeleri, normal diş ve kemik yapısının korunmasına destek olur. Vücudun ihtiyaç duyduğu D vitamini sağlandığında aynı zamanda kas ve iskelet sistemi fonksiyonlarında iyileşme görülebilmektedir. Ayrıca D vitamini takviyeleri, çocukların bağışıklık sisteminin normal ve sağlıklı fonksiyonlarına katkıda bulunmaktadır (11).

Çocukluk dönemindeki yaş gruplarının günlük olarak alması gereken D vitamini miktarı birbirinden farklıdır. Yaşın yanı sıra sağlık durumu da bu miktarın belirlenmesinde önemlidir (12). Bu nedenle takviye besin maddeleri kullanırken uzman hekimlerin önerdiği doz ve süreye mutlaka sadık kalmanız gerekir. Ancak bu şekilde çocukların sağlıklı gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Kontrolsüz D vitamini kullanmak bu vitaminin yararlı etkilerini ortadan kaldırabilir. Bu nedenle besin takviyesi ve ilaç dozları hekim kontrolünde belirlenmelidir.

Yenidoğanların günlük olarak alması gereken D vitamini miktarı 400 mg’dır (13). 1 yaşından sonra ihtiyaç duyulan miktar ise 600 mg’a kadar artabilmektedir (14). D vitaminin doğal olarak sentezlenmesini sağlayan en büyük kaynak güneştir. Günde 15-20 dakika kadar güneşlenmek D vitamini riskini azaltmaya katkı sağlar (15). Güneşlenme sonrasında hemen duş almamak ve birkaç saat beklemek vitaminin deri yoluyla emilimini kolaylaştırabilmektedir. Ancak güneşsiz geçen kış aylarında vücudun D vitamini sentezi sekteye uğrayabilmektedir. Bu durumda vitamin takviyelerinden yararlanmak D vitamini eksikliğini gidermenize katkıda bulunabilir. Aynı zamanda destekleyici yöntem olarak D vitamini bakımından zengin olan besinler yine doktor önerileri doğrultusunda tüketilebilir.

Hangi Besinlerde D Vitamini Bulunur?

D vitamini açısından zengin besin kaynakları, çocukların bağışıklık sisteminin normal işlevini sürdürmesine destek olur (16). Bazı balık türlerinde D vitamini bol miktarda bulunmaktadır. Bu nedenle ton balığı, sardalya ve somon doktor tavsiyeleri doğrultusunda beslenme rejimine eklenebilmektedir. Yumurta sarısı da D vitamini eksikliğinde başvurulabilen bir besin maddesidir (17). Süt ve süt ürünlerine beslenme düzeninde yer verilmesi gerekir (18). Tereyağı, yulaf ezmesi ve mantar gibi besinler vücuda D vitamini desteği sağlamaya yardımcı olur (19). Ancak sadece beslenme rejimi ile bu vitaminin eksikliğini tamamen gidermek mümkün değildir. Destekleyici yöntem olarak beslenme rejiminde düzenlemeler yapılsa da ciddi vitamin yetersizliklerinde ilaç ve besin takviyesi gerekebilir (20). Uygun tedavi yöntemleri en sağlıklı şekilde hekiminizin önerileriyle uygulanabilir. Aynı zamanda düzenli olarak güneşlenerek vücudun doğal olarak D vitamini sentezlemesi desteklenmelidir (21). Vitabiotics’in D vitamini takviyeleri, çocuklar için ayrıca formüle edilmiştir.

  1. https://www.researchgate.net/publication/6204867_Vitamin_D_Deficiency
  2. https://www.researchgate.net/publication/281197629_The_importance_of_Vitamin_D
  3. https://www.researchgate.net/publication/324588668_Vitamin_D_and_muscle
  4. https://translational-medicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12967-019-1840-4
  5. https://www.indianpediatrics.net/july2017/567.pdf
  6. https://www.researchgate.net/publication/281197629_The_importance_of_Vitamin_D
  7. https://www.researchgate.net/publication/339135376_Vitamin_D_Newer_Concepts_of_Its_Metabolism_and_Function_at_the_Basic_and_Clinical_Level
  8. https://www.researchgate.net/publication/278967431_Sunlight_and_Vitamin_D_Necessary_for_Public_Health
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3897598/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3012979/
  11. https://www.researchgate.net/publication/7755414_Benefits_and_Requirements_of_Vitamin_D_for_Optimal_Health_A_Review
  12. https://www.researchgate.net/publication/287518465_Vitamin_D_deficiency_in_children
  13. https://www.aafp.org/afp/2010/0315/p745.html
  14. https://www.seattlechildrens.org/pdf/PE1563.pdf
  15. https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/scheer/docs/sunbeds_co99a_en.pdf
  16. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/824603
  17. https://ods.od.nih.gov/pdf/factsheets/VitaminD-Consumer.pdf
  18. https://www.fssai.gov.in/upload/media/FSSAI_News_Milk_HealthLine_04_09_2019.pdf
  19. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/
  20. https://www.researchgate.net/publication/313691815_Vitamin_D_supplementation_guidelines
  21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18513233/

Senin Vitaminin Hangisi?

X