Vitabiotics

D Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?

Public Health England (PHE) 2016 yılında D vitamini hakkında önemli bilgileri vurguladı. 18 yaş ve üstü yetişkinlerin kemik, diş, kas ve bağışıklık sisteminin korunması için günde 600-1500 IU D vitamini takviyesi yapmalarını önerdi. Peki D vitamini nedir gelin birlikte inceleyelim…

D vitamini genellikle insanların aklına güneşten aldığımız bir vitamin olarak geliyor. Peki biz güneşten yeterli miktarda D vitamini alabiliyor muyuz? 

Yağda çözünen, karaciğerde ve yağ depoda depolanan D vitaminini günde 20 dakika güneşe maruz kalarak vücudumuzun üretmesini sağlayabiliriz. Fakat güneş ışınlarına uzun süre maruz kalındığında ciltte yaşlanmaya ve kansere yol açabilir.

D Vitamini Eksikliği Nedir, Nelere Yol Açar?

D vitamini eksikliği, çocuklarda kemik dokusunun düzgün bir şekilde mineralleşmediği yumuşak kemiklere ve iskelet deformatilerine yol açan bir hastalık olan raşitizm ile ilişkilendirilmiştir. Yetişkinlerde ise kemik erimesi, iskelet yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa sebep olur. Aynı zamanda D vitamini, bağışıklık sistemimizin iyi çalışmasına yardımcı olabilir. D vitamini eksikliğinde ise hastalıklarla mücadele etme yetimiz zorlaşabilir.

Yaz aylarının bitmesiyle birlikte güneş ışığına daha az maruz kalacağımızdan D vitaminine ihtiyacımız daha çok artacaktır. 

D Vitamini Bağışıklık Sistemini Nasıl Destekler?

Bağışıklık sistemi denince akla ilk gelen vitamin C vitamini olsa da D vitamini bağışıklık sisteminde oldukça önemli bir rol oynuyor. Bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı mücadele etmesini sağlayan D vitamini, vücuttaki tüm hücrelerde reseptör olarak yer almaktadır. Ülseratif kolit, Crohn, Multipl Skleroz (MS) gibi bağışıklığın neden olduğu bu hastalıklar incelendiğinde düşük D vitaminine rastlanmıştır. Yeterli D vitamini ile bu hastalıkların önüne geçildiği görülmektedir.

Yapılan klinik araştırmalara göre;

  1. D vitamini bağışıklık sisteminin bir parçası olan hücresel bağışıklığına katkıda bulunur.*
  2. Kış döneminde verilen D vitaminin okul çocuklarında gribal enfeksiyonlardan koruduğunu göstermişlerdir.**
  3. Astımlı hastalarda D vitamini kullanımının akciğer fonksiyonlarında düzelme sağladığını göstermişlerdir.***
  4. D vitamini immün sistemde antimikrobiyal fonksiyonları desteklerken inflamatuvar aktiviteyi başlatma kapasitesini azaltır.****

D Vitamini Seviyeniz Kaç Olmalı?

Peki siz vücudunuzda yeterli kadar D vitamini bulundurduğunuza inanıyor musunuz? Gelin birlikte inceleyelim..

Vücudumuzda Vitamin D3 seviyesi 20 ng/mL altında ise D vitamini açısından ciddi anlamda eksik olduğunuzu gösterir.  20-30 ng/mL arasında ise yetersiz olduğunu göstermektedir. 30 ng/mL üstünde ise vücudunuzda yeterli D vitaminine sahipsiniz demektir. 

D vitamini vücudunda yeterli sayıda bulunan kişilerin günlük alması gereken doz 600-1500 ünite arasındadır. Ultra Vitamin D’de her bir tablette 1000 ünite D3 vitamini bulunmaktadır. 96 tablet içeren Ultra Vitamin D ile günlük D vitamini ihtiyacınızı ayarlayabilirsiniz. 

Mevsim geçişlerinde vücudunuzun direncini korumak için D vitamini seviyenizi ölçtürmeniz ve ihtiyaç durumunda Ultra Vitamin D ile desteklemenizi öneririz.

Huang, C.; Wang, Y.; Li, X.; Ren, L.; Zhao, J.; Hu, Y.; Zhang, L.; Fan, G.; Xu, J.; Gu, X.; et al. Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China. Lancet 2020.*

Urashima M, Segawa T, Okazaki M, Kurihara M, Wada Y, Ida H. Randomized trial of vitamin D supplementation to prevent seasonal influenza A in schoolchildren. Am J Clin Nutr 2010 May;91(5):1255-60. **

Majak P, Chlebna MO, Smejda K, Stelmac I. J Allergy Clin Immunol 2011;127(5):1294-96.***

Asilsoy, S. (2011). Vitamin D ve alerjik hastalıklar. Asthma Allergy Immunology, 9, 1-7****

Senin Vitaminin Hangisi?

X