Vitabiotics

vitamin cesitleri

Vitamin Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir?

Vitaminler, gıdalar aracılığıyla insan vücuduna geçen ve yüksek etkileriyle sağlığa büyük yararlar sağlayan doğal unsurlardır. Doğal yollarla elde edilen tüm vitaminler, vücudun ve organların çalışmasına katkıda bulunur ve vitamin eksikliği durumunda çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir. Saç, cilt, tırnak, kas ve kemiklerin normal fonksiyonunu sağlama noktasında, vitaminlere doğal gıdalar aracılığıyla yeterince ulaşılamaması durumunda ise gıda takviyeleri tercih edilebilir. 

Tamamen organik ürünlerden elde edilen vitamin içerikli takviyeler, vitamin eksikliklerinin giderilmesinde en çok tercih edilen yollar arasında ilk sıralarda bulunur. Peki vitaminler kaç çeşide ayrılır ve hangi vitamin ne gibi bir görev üstlenir, biliyor musunuz? Sizlere vitamin çeşitleri ve faydaları hakkında bilmeniz gerekenler ile ilgili kısa bir rehber hazırladık.

Vitamin Nedir, Ne İşe Yarar?

Vitaminler, vücudun doğal fonksiyonlarını sürdürebilmek için ihtiyaç duyduğu bileşiklerdir. İnsan vücudu vitaminlerin büyük bir bölümünü üretemez ve ürettiği vitamin türleri de genellikle vücut fonksiyonlarını destekleyici yoğunluğa ulaşamaz. Bu sebeple, organların ve sistemlerin sağlıklı bir şekilde çalışması için vitaminlerin dışarıdan alınması gerekir. 

Organik gıdalarda yoğun miktarda bulunan vitaminler, aynı zamanda takviye ürünlerle de alınabilir. Vitamin içeren takviye ürünler, vitamin alımında eksiklik yaşanmaması açısından son derece yararlı olabilir. İhtiyaç duyulan vitaminler doğal gıdalarda bulunsa da bu gıdaların düzenli bir şekilde ve yeterli miktarda tüketilmesi her zaman çok kolay olmayabilir. Bu tarz beslenme eksiklikleri için üretilen vitamin takviyeleri, ihtiyaç duyulan vitamine en kısa sürede ve en ideal oranda ulaşmanıza yardımcı olur.

Vitamin Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir?

A Vitamini: Beyaz et, beyaz peynir, yumurta sarısı, süt ve süt ürünlerinde yoğun oranda bulunan A vitamini, en yararlı vitamin çeşitleri arasında yer alır. Hücre özelleşmesi için son derece kritik bir rol üstlenen bu vitamin, aynı zamanda gözlerin ve bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarına da yardımcı olur. Normal cildin korunmasında da rol oynayan A vitamini, normal demir metabolizması üzerinde de etkilidir.Tüm bu özellikleri ile A vitamini, bireylerin genel iyilik halinin desteklenmesini sağlar.

B1 Vitamini: B vitamini, farklı gruplar hâlinde tanımlanır. En yararlı B vitamini türleri arasında B1 vitamini (tiamin) de bulunur. Tahıllarda, sütte, süt ürünlerinde, yumurtada ve kuruyemişlerde bolca bulunan B1 vitamininin görevi, karbonhidratların enerjiye dönüştürülmesinde normal metabolik işlevlere yardımcı olmaktır. Karbonhidrat metabolizması dışında B1 vitamini kalbin normal fonksiyonlarının desteklenmesini de sağlar.

B2 Vitamini: Yeşil yapraklı sebzelerde, yumurtada, sütte ve süt ürünlerinde bolca bulunan ve riboflavin olarak da bilinen B2 vitamini, iki temel koenzimin yapısına katılır ve işlevlerini daha hızlı bir şekilde gerçekleştirmesine yardımcı olur. Bu koenzimler, vücuttaki normal enerji üretiminde görev alır. 

B3 Vitamini: Niasin ismiyle de bilinen B3 vitamini, ağırlıklı olarak kırmızı ve beyaz ette bulunur. Özellikle protein ve yağların enerjiye dönüşüm sürecinde normal enerji metabolizması için B3 vitaminine ihtiyaç duyulur. B3 vitamini aynı zamanda normal cildin ve mukozanın korunmasına da katkı sağlar.

B5 Vitamini: Pantotenik olarak da isimlendirilen B5 vitamini en çok tahıllarda, yeşil yapraklı sebzelerde, kuruyemişlerde ve beyaz patates çeşitlerinde bulunur. B5 vitamininin vücuda temel katkısı yağ asidi sentezlerini ve yıkımını kolaylaştırarak normal enerji oluşum metabolizmasının desteklenmesidir. B5 vitamini aynı zamanda steroid hormonların sentezi, D vitamini üretimi ve bazı sinirler arasındaki haberleşmeden sorumlu moleküllerin üretimi ve metabolizmasına da katkıda bulunur. 

B6 Vitamini: Ağırlıklı olarak kuru baklagillerde, kırmızı ve beyaz ette, sütte ve süt ürünlerinde bulunan B6 vitamini, dolaşım sisteminin en önemli unsurları arasında yer alır. Hemoglobin oluşumuna yardımcı olan ve dolayısıyla normal kırmızı kan hücre üretimini destekleyen B6 vitamini, aynı zamanda bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarının korunmasına da katkı sağlar.. 

B7 Vitamini: Kırmızı et, balık eti, yeşil yapraklı sebzeler, tohumlar ve yumurta sarısında bolca bulunan B7 vitamini, aynı zamanda biotin ismiyle de anılır. Normal saç, cilt ve tırnakların korunması üzerinde son derece etkili olabilen ve cilt bakım ürünlerinde de sıklıkla kullanılan biotin, vücutta makro besin öğelerinin normal metabolizmasına da katkıda bulunur.

B12 Vitamini: En yararlı B vitamini türleri arasında yer alan B12; yumurta, süt, süt ürünleri, beyaz et, kırmızı et, sakatat ve kabuklu deniz ürünlerinde bulunur. Kırmızı kan hücresi olan eritrositlerin normal üretimine katkıda sağlayan B12 vitamini aynı zamanda bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarının da desteklenmesini sağlar.

C Vitamini: Turunçgillerde, kırmızı ve yeşil biber türlerinde, yeşil yapraklı sebzelerde yoğun şekilde bulunan C vitamini, antioksidan etkisi sayesinde yoğun fiziksel aktivite esnasında ve sonrasında bağışıklık sistemini destekleyici özellik gösterir. Kemiklerin, diş ve diş etlerinin ve kıkırdağın normal fonksiyonları için gerekli normal kollajen oluşumunu destekleyen C vitamini, vücutta demir emiliminin artırılmasına katkı sağlar. 

D Vitamini: Ton balığı, mantar, süt ve yumurtada bulunan D vitamini, güneş ışığı yardımıyla cilt üzerinde de sentezlenebilir. D vitamininin yardımcı olduğu vücut faaliyetleri ise kalsiyumun bağırsaklar tarafından normal emilmesi, vücuttaki normal fosfor düzeyinin korunmasıdır. D vitamini, çocukların gelişim sürecinde de son derece önemli roller üstlenir.

E Vitamini: Kuruyemişlerde, yeşil yapraklı sebzelerde, zeytinyağında ve ayçiçeği çekirdeğinde bulunan E vitamini, hücrelerdeki normal metabolik işlevler sırasında ortaya çıkan zararlı serbest oksijen radikallerinin hücrelere verdiği zararın azaltılmasına katkı sağlayan antioksidan özellikli bir vitamindir.

Eğer siz de tamamen doğal besinlerden elde edilen vitamin takviyeleri kullanmak isterseniz; cinsiyete, yaşa ve ihtiyaca özel ürünlerimizi incelemenizi tavsiye ederiz.

Senin Vitaminin Hangisi?

X