Vitabiotics

Kalsiyum Yüksekliği Neden Olur?

Kalsiyum birçok biyolojik süreçte yer alan, vücutta en çok bulunan, hayati öneme sahip bir mineraldir. Sinirsel iletim, enzim aktivitesi, kalbin kasılma fonksiyonu, pıhtılaşma ve diğer hücresel fonksiyonlarda rol oynar. Kalsiyumun çoğu kemiklerde ve dişlerde sağlamlığı sağlamak için bulunurken daha az oranda hücrelerde ve hücre dışı sıvılarda bulunur. Ancak kalsiyum seviyelerinin normalin üzerinde olması bir dizi sağlık sorununa neden olabilmekte ve vücudun dengesini bozabilmektedir. Kalsiyum yüksekliği dikkate alınması gereken bir durumdur. Kalsiyumun fazla yüksekliğine hiperkalsemi denir.

Kalsiyum yüksekliği nedenleri arasında öncelikli olarak primer hiperparatiroidizm ve malignite vardır. D vitamini zehirlenmesi de kalsiyum yüksekliği nedenleri arasındadır. (1)

Kemik sağlığının güçlü olması aktif ve konforlu bir yaşam için oldukça önemlidir. Bu konuda destek alınabilecek gıda takviyeli, önemli bir rol oynamaktadır. Osteocare ile kemiklerinizi güçlendirebilir, daha sağlıklı bir yaşama merhaba diyebilirsiniz.

Kalsiyum Yüksekliği Nedir?

Kalsiyum yüksekliği veya tıbbi terimiyle hiperkalsemi, kan dolaşımında normalden daha yüksek kalsiyum seviyelerine sahip olma durumudur. Normal kan kalsiyum seviyesi genellikle 8.5 ile 10.2 miligram/desilitre (mg/dL) arasında değişmektedir.

Hiperkalsemi, bu normal aralığın üzerindeki kalsiyum seviyeleri ile karakterizedir ve bu durum, vücutta bir dizi fizyolojik etkileşimde rol oynayan kalsiyumun dengesini bozmaktadır. Kalsiyum, vücutta birçok önemli rol oynamaktadır.

Kemik ve diş sağlığının yanı sıra sinir iletimi, kas kasılması, kan pıhtılaşması ve hücre fonksiyonları gibi birçok süreçte kritik bir öneme sahiptir. Normalde kalsiyum seviyeleri paratiroid hormonu, kalsitonin ve D vitamini gibi hormonlar tarafından sıkı bir şekilde düzenlenmektedir.

Kanda Kalsiyum Yüksekliği Neden Olur?

Kanda kalsiyum yüksekliği neden olur sorusuna yanıt olarak; Kalsiyum yüksekliği çeşitli sebeplerden kaynaklanabilmektedir. En yaygın nedenlerden biri hiperparatiroidizmdir. Bu durumda vücutta bulunan paratiroid bezlerinden aşırı miktarda paratiroid hormonu salgılanmaktadır.

Salgılanan bu hormon da kalsiyum seviyelerinin yükselmesine neden olmaktadır. Diğer yaygın nedenler arasında ise şunlar yer almaktadır;

  • Aşırı D vitamini alımı
  • Bazı kanser türleri (örneğin, akciğer kanseri veya meme kanseri)
  • Tiyazid diüretikleri gibi ilaçlar
  • Uzun süre hareketsiz kalınması
  • Tüberküloz
  • Sarkoidoz

Gibi bazı hastalıklar kalsiyum yüksekliği sorununa neden olmaktadır.

Kanda Kalsiyum Yüksekliği Belirtileri

Kanda kalsiyum yüksekliği belirtileri, özellikle bu sorunu yaşayıp yaşamadığı konusunda belirtilerini merak eden kişiler tarafından sıkça araştırılmaktadır.

Hiperkalseminin belirtileri nörolojik olarak, sindirim sistemi, iskelet sistemi ve kalp-damar sistemi üzerinde görülebilir. Belirtilerden bazıları baş ağrısı, depresyon, kas güçsüzlüğü, yorgunluk, halsizlik, bulantı ve kusma, iştahsızlık, kilo kaybı, karın ağrısı, kabızlık, peptik ülser, iştahsızlık, kilo kaybı, karın ağrısı, kabızlık, hipertansiyon, bayılma ve aritmidir.[2]

  • Kalsiyum seviyelerindeki artış, enerji seviyelerini etkileyebilir ve kişide sürekli yorgunluk ve halsizlik hissine neden olabilmektedir.
  • Mide bulantısı ve zaman zaman kusma hissi, hiperkalsemiyle ilişkilendirilebilmektedir.
  • Kalsiyum yüksekliği, sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilmekte ve bu durumda ishal veya kabızlık gibi sindirim sorunları ortaya çıkabilmektedir.
  • Hiperkalsemi, idrarla kalsiyum atılımını artırabilmekte ve bu da vücudun su ihtiyacını artırabilmektedir. Bu durumda kişide sürekli aşırı susama hissi olabilmektedir.
  • Kalsiyum yüksekliği, kaslarda ağrı ve zayıflığa neden olabilmektedir. Kas kasılma ve gevşeme mekanizmalarını etkileyebilmektedir.
  • Hiperkalsemi, böbreklerde kalsiyum birikimine ve böbrek taşı oluşumuna da yol açabilmektedir. Böbrek taşları, alt sırtta veya kasık bölgesinde şiddetli ağrıya neden olabilmektedir.
  • Kalsiyum seviyelerindeki artış, sinir sistemi üzerinde etkili olabilmektedir. Bu durumda da depresyon, anksiyete ve konsantrasyon bozukluğu gibi ruh hali ve zihinsel sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
  • Nadiren de olsa kalsiyum yüksekliği, ciltte kaşıntı, kemik ağrıları, mide ülseri, pankreatit, kalp ritim bozuklukları ve mental bulanıklık gibi belirtilere de neden olabilmektedir.

Belirtiler her zaman belirgin olmayabilmekte ve hiperkalsemi, belirti vermeden de ilerleyebilmektedir. Ancak, eğer bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız veya yüksek kalsiyum seviyelerinden şüpheleniyorsanız bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.

Hiperkalsemi, tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabilmekte ve bu yüzden erken teşhis ve tedavi önem arz etmektedir.

Kaynakça

(1) Ayşe Şahin Tutak, Hiperkalsemi & Hipokalsemi, Sağlık & Bilim 202: İç Hastalıkları Acilleri, sf 15-20

(2) SAĞLIK & BİLİM 2022: İç Hastalıkları Acilleri – Serdar OLT – Google Kitaplar

Senin Vitaminin Hangisi?

X