Vitamin & Mineraller

B Vitamini Nedir? Nelerde Bulunur?

B Vitamini Nedir?

B vitamini, birçok organ ve vücut sisteminde rol oynayan bir besin grubudur. Ayrıca b vitamini, çok çeşitli enzimatik reaksiyonlarda yardımcı enzimler olarak hareket eden, hücresel işleyişte temel ve birbiriyle yakından ilişkili roller üstlenen, sekiz adet suda çözünür vitaminden oluşan bir grup içerir. Kolektif etkileri, enerji üretimi, DNA / RNA sentezi / onarımı ve nörokimyasal moleküllerin sentezi dahil olmak üzere beyin fonksiyonunun çeşitli yönlerinde yaygındır. B vitamini homosistein metabolizmasında rol oynar.

B vitamini, vücudunuzun yediğiniz yiyeceklerden enerji elde etmek veya üretmek için kullandığı sürece yardımcı olurlar. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olurlar. Balık, kümes hayvanları, et, yumurta ve süt ürünleri gibi proteinlerden B vitaminleri alabilirsiniz. Yapraklı yeşil sebzeler, fasulye ve bezelye de B vitamini içerir. Ayrıca pek çok tahıl ve bazı ekmeklere B vitamini eklenmiştir.

B vitamini kompleksi, enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur. Aşağıdakileri destekler.

  • Hücre sağlığı
  • Kırmızı kan hücrelerinin büyümesi
  • Enerji seviyeleri
  • İyi görüş
  • Sağlıklı beyin işlevi
  • İyi sindirim
  • Sağlıklı iştah
  • Uygun sinir işlevi
  • Hormonlar ve kolestrol üretimi
  • Kardiyovasküler sağlık
  • Kas yapısı

Kadınlarda;

B vitaminleri özellikle hamile ve emziren kadınlar için önemlidir. Bu vitaminler fetal beyin gelişimine yardımcı olur ve doğum kusurları riskini azaltır. Hamile anneler için B vitaminleri enerji seviyelerini artırabilir, bulantıyı hafifletebilir ve preeklampsi gelişme riskini azaltabilir.

Erkeklerde;

B vitaminlerinin erkeklerde testosteron düzeylerini artırdığı ve yaşla birlikte doğal olarak azaldığı düşünülmektedir. Erkeklerin kas yapmasına ve güç yapmasına yardımcı olabilirler. Fakat, bu iddiaları doğrulayan insan çalışmaları tam olarak kanıtlanmamıştır.

Yaşlı yetişkinler ve hamile kadınlar daha yüksek miktarda B vitaminine ihtiyaç duyar. Doktorunuz, kişisel ihtiyaçlarınıza göre uyarlanmış dozaj bilgileri sağlayabilir.

Altta yatan bazı sağlık koşulları, vücudunuzun B vitaminini düzgün bir şekilde emmesini engelleyebilir. Doktorunuzla B vitamini alımınız hakkında konuşmalısınız.

  • Çölyak hastalığı
  • HIV
  • Crohn hastalığı
  • Alkol bağımlılığı
  • Böbrek hastalıkları
  • Romatizmal eklem iltihabı
  • Ülseratif kolit
  • İltihaplı bağırsak hastalığı

Yeterince belirli B vitamini almamak hastalıklara neden olabilir. Bu mikro besin grubunun tüm üyelerinin yeterli seviyeleri, optimal fizyolojik ve nörolojik işlevler için gereklidir.

B vitaminleri, vücutta birlikte çalışabildikleri halde kendilerine özgü işlevlerini de yerine getirirler.

B Vitamini Eksikliğinin Belirtileri ve Zararlı Etkileri Nelerdir?

B1 Vitamini (Tiamin)

İyi beslenme kaynakları: Tahıllar (özellikle tam tahıl), esmer pirinç, yeşil sebzeler, patates, makarna, karaciğer, domuz eti, yumurta.

Eksiklik Belirtileri: Hafif eksiklik: genel yorgunluk / halsizlik gastrointestinal semptomlar.

Eksiklik:Beri-beri” – Periferik sinir hasarı ve kardiyovasküler disfonksiyona yol açan: ağrı, bozulmuş duyusal algı; uzuvlarda şişme, halsizlik ve ağrı; nefes darlığı, düzensiz kalp atış hızı, kalp yetmezliği

Eksiklik için spesifik risk faktörleri: Alkol kötüye kullanımı, obezite

B2 Vitamini (Riboflavin)

İyi beslenme kaynakları: Süt ürünleri, yapraklı sebzeler, baklagiller, karaciğer, böbrekler, maya, mantarlar

Eksiklik Belirtileri: Zayıflık, ağızda ağrı / hassasiyet, gözde yanma / kaşıntı, dermatit, anemi

Eksiklik için spesifik risk faktörleri: kalıtsal riboflavin malabsorpsiyonu / kullanımı (% 10-% 15 yaygınlık)

B3 Vitamini (Niasin)

İyi beslenme kaynakları: Et, balık, tam tahıllı tahıllar, baklagiller, mantar, fındık

Eksiklik Belirtileri: Pellagra: dermatit / foto dermatit, alopesi, kas güçsüzlüğü, ekstremitelerde seğirme / yanma, yürüyüşte değişiklik, ishal

Eksiklik için spesifik risk faktörleri: Alkol kötüye kullanımı

B5 Vitamini (Pantotenik asit)

İyi beslenme kaynakları: Et, tam tahıllı tahıllar, brokoli

Eksiklik Belirtileri: Ekstremitelerde uyuşma / yanma hissi, dermatit, ishal

Eksiklik için spesifik risk faktörleri: bulunmamaktadır.

B6 Vitamini (Piridoksin)

İyi beslenme kaynakları: Et, balık, baklagiller, kuruyemişler, muzlar, patatesler

Eksiklik Belirtileri: Anemi

Eksiklik için spesifik risk faktörleri: Alkol kötüye kullanımı, yaşa bağlı emilim bozukluğu, doğum kontrol ilaçları

B7 Vitamini (Biyotin)

İyi beslenme kaynakları: Yumurta, karaciğer, domuz eti, yapraklı sebzeler

Eksiklik Belirtileri: Seboreik ekzematöz döküntü, ekstremitelerde karıncalanma / yanma

Eksiklik için spesifik risk faktörleri: Tip II diyabet, zayıf gluko-regülasyon

B9 Vitamini (Folik asit)

İyi beslenme kaynakları: Yapraklı sebzeler, baklagiller, turunçgiller

Eksiklik Belirtileri: megaloblastik anemi, periferik nöropati 3, omurilik lezyonları, metabolik anormallikler

Eksiklik için spesifik risk faktörleri: Yaygın genetik polimorfizmler, Düşük Riboflavin ve B12

B12 (Kobalamin)

İyi beslenme kaynakları: Et, balık ve diğer hayvansal ürünler

Eksiklik Belirtileri: megaloblastik anemi, periferik nöropati 3, omurilik lezyonları, metabolik anormallikler

Eksiklik için spesifik risk faktörleri: Yaygın genetik polimorfizmler, düşük Riboflavin ve B12