Vitabiotics

göz kuruluğuna ne iyi gelir

Göz Kuruluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Toplumda çok yaygın görülen; göze rahatsızlık hissi veren ve görme bulanıklığına yol açan göz kuruluğu hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz? Göz kuruluğuna ne iyi gelir? Sizler için faydalı bir rehber hazırladık.

İnsanlar sağlıklarına her ne kadar dikkat ediyorsa, göz sağlığına da bir o kadar dikkat etmelidirler. Göz muayeneleri aksatılmamalı ve göz sağlığını koruyacak tedbirler alınmalıdır. Unutmayın ki göz sağlığı ve görme yetisi kalitesi, yaşam kalitesini yükseltir.

Göz Kuruluğu Nedir?

Göz kuruluğu, gözyaşının yetersizliği durumudur. Gözyaşı bezlerinden gelen sıvılarda azalma olması gözyaşı zarını etkiler. Göz kuruluğu tanısı konulan hastalarda ya yeterli miktarda gözyaşı salgısı yoktur ya da gözyaşında kalite bozukluğu vardır. Bu nedenle gözyaşı, göz sağlığımız için oldukça önemlidir.

Yaş ilerledikçe görülen romatolojik hastalıklar, tiroit bezi bozukluğu, akne, depresyon ve tansiyon ilaçları gibi birçok etken göz kuruluğunu tetikler.

Gözü ıslak tutan ve koruyan tabaka, eksik ya da düzensiz çalıştığında da göz kuruluğu meydana gelir. Bu tabaka gözü hem mikroorganizmalardan hem de dış etkenlerden korur. Bu tabakada ortaya çıkan sorunlar göz kuruluğuna yol açar.

Göz Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?

Çoğu hastada benzer görülen göz kuruluğu belirtileri;

  • Gözlerde yanma, batma, kaşıntı
  • Gözlerde yabancı bir madde varmış hissi
  • Okuma sırasında gözlerin çabuk yorulması
  • Duman ve rüzgara karşı hassasiyet
  • Kontakt lens kullanmada güçlük çekmek
  • Uyanıldığında gözleri zor açmak
  • Bulanık görme ve gözleri yorgun hissetme, sürekli gözleri kapatma isteği
  • Gece araç kullanmada zorlanma
  • Gözlerde kızarıklık

En Çok Kimlerde Görülür?

Her yaş grubunda ve hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilen göz kuruluğu, neden bu kadar yaygın hiç düşündünüz mü? Hormonal dengelerin bozulmasıyla kadınlarda menopoz dönemi sonrasında, vücutta ve gözde sıvı salgılayan bezlerin azalmasıyla kuru göz şikayetleri başlar.

Ofis Çalışanlarında Göz Kuruluğu

Özellikle ofis çalışanlarının dikkat etmesi gereken bir konu olan göz kuruluğu, bilgisayar ekranına uzun süre bakmaktan dolayı insanların göz kırpma yetisinin zayıflamasıyla daha sık görülür. Göz kırpma sıklığı azaldığında gözde bulunan gözyaşları buharlaşır. Ofis çalışanlarında ve sürekli bilgisayara bakan insanlar gözlerini 10-15 saniye hiç kırpmadan açık tuttukları gözlemlenmiştir. Normalde ise insanlar 3 saniyede bir gözlerini kırpar. Yani, sürekli bilgisayara bakan insanların, hem gözlerini daha uzun süre açık tutmaları hem de klimalı ve kuru ortamlarda bulunmaları nedeniyle gözyaşı buharlaşma süresi hızlanır. Bu sebeple de buharlaşmaya bağlı kuruluk ortaya çıkar.

Göz Kuruluğunu Önlemek için Ne Yapmalı?

Masa başı çalışanların göz sağlığı için bilgisayara bakma sürelerini azaltıp, sürekli ara vermeleri gerekmektedir. Birçok profesyonel, bir ara verme metodu olarak 20-20-20 kuralını tavsiye etmektedir. Bu kural, ekranın önünde çalıştığınız her 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca 20 fit (6 metre) uzağa bakmanız gerektiğini belirtir.

Göz Kuruluğuna İyi Gelen Vitamin ve Mineraller Nelerdir?

Gözyaşı azalması ve göz kuruluğu birçok sebepten ortaya çıkabilir. Fakat A Vitamini eksikliğinin göz kuruluğu yaptığı gözden kaçmaktadır. A vitamini eksikliğinin; gece körlüğü, gözyaşının azalması ve kuru göz, göz kornea tabakasında yaralar gibi birçok etkisi olabilir.

Bunun yanında, göz sağlığına ve göz kuruluğuna iyi gelen besinleri tüketmemizde fayda vardır. Bu besinlerden birkaçı; havuç, portakal suyu, kavundur. Fakat bizler günde minimum 5 porsiyon meyve ve sebze yiyemediğimizden göz sağlığınız için ek bir takviye almayı düşünebilirsiniz. A vitamini, E vitamini, B2 vitamini, C vitamini, Çinko, Bakır, Omega-3 ve Lutein Esterleri göz sağlığınızı korumada önemli rol oynayan vitamin, mineral ve özel besinlerdir. 

Göz kuruluğunun birçok sebebi olabilir. Gözün nemlenmesini sağlayan goblet hücrelerinin az olması göz kuruluğuna neden olan sebeplerden biridir. Göz kuruluğu durumunda hemen bir doktora danışmanızı ve tedaviye başlamanızı tavsiye ederiz.

Gözlerinize iyi bakın!

Referanslar:

Senin Vitaminin Hangisi?

X