Vitabiotics

Kontakt Lens

Kontakt Lens Kullanım Rehberi

Kontakt lens, göz kusurlarını düzeltmek için tedavi veya kozmetik amaçlı olarak gözün dış yüzeyi üzerine yerleştirilen tıbbi protezdir. Lenslerin çok yönlü ve pratik kullanımının gördüğü ilgi her geçen gün artmaktadır. Göz hastalıklarının tedavisinde kullanılmasının yanı sıra farklı renklere sahip olan lensler bir nevi aksesuar görevi de görür. Bununla birlikte her lens modeli her kullanıcı için ideal değildir. Bu noktada bir uzmana danışarak kullanmanız gereken lens tipi, derecesi, çap ve eğrisi gibi kriterleri öğrenebilirsiniz. Kişisel kullanımınız için ideal olan modeli öğrendikten sonra lens kullanımına gönül rahatlığıyla başlayabilirsiniz. 

Peki, gelin yaygın kullanımı bulunan kontakt lens konusunu biraz daha yakından inceleyelim.

Neden Kontakt Lens Kullanılır?

Kontakt lensler genel olarak göz rahatsızlıklarının geçici olarak tedavi edilmesi için kullanılırken, kozmetik amaçlarla kullanımı da bulunmaktadır. Gözlerde oluşan kırma ve görme kusurları için lenslerin kullanımı yaygındır. Miyopi, hipermetropi, presbiyopi ve astigmatizm gibi göz kusurlarının tedavisinde lens kullanılabilir. Bu rahatsızlıklara ek olarak her iki gözde de farklı derecelerde astigmat bulunduğunda da yine sıklıkla tercih edilir. Anizometropi ismi verilen bu rahatsızlık için lenslerin pratik kullanımı büyük kolaylık sağlar. 

Lens kullanımının bir diğer nedeni göz ameliyatlarından sonra tedavinin devamlılığıdır. Geçirilen operasyonlardan sonra lens kullanmak iyileşme sürecini kısaltır. Aynı zamanda lenslerin kullanım alanlarından bir tanesi de gözün kapatılmasıdır. Korneada çizik oluşumu ve kornea ülseri gibi durumlarda kontakt lenslerin kullanımı pratik çözümler sunar. Bandajla kapatılan gözlerden farklı olarak lens kullanımında kornea kapatılmış olurken görme fonksiyonu sekteye uğramadan devam edebilmektedir. 

Kozmetik amaçlı kullanılan lensler iki temel fark nedeniyle tercih edilir. Bunlardan ilki gözlerde herhangi bir problem olmadan tamamen kozmetik amaçlı olan kullanımdır. Lenslerle birlikte göz rengini ve tarzını değiştirmek isteyen kullanıcılar pek çok renk seçeneği arasından tercihini yapabilir. İkinci kullanım amacı ise göz problemlerini gizlemedir. Kaza ya da göz hastalıklarından dolayı kalıcı hasarı olan vakalarda tercih edilen bu durumun bir diğer adı prostetik kullanımdır. Kalıcı göz hasarı yaşamış hastalar için bu problemi dış görünüşte kamufle etmek mümkündür. Lensler estetik açıdan problemi gizleyerek doğal bir görünüm kazandırır. 

Kontakt Lens Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kontakt lens kullanımında dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalar bulunur. Bu kriterlere dikkat etmek göz sağlığınız açısından son derece önemlidir. Lens kullanımı sorumluluk isteyen ve dikkat gerektiren bir işlemdir. Takma işleminde lensin ön ve arka yüzeyinin doğru olduğundan emin olmalısınız. Göz kapağınızı bir parmağınızla açık tutarak lensi kornea üzerine rahat bir şekilde yerleştirebilecek bir konuma getirmelisiniz. Lens kornea üzerine yerleştirildikten sonra aşağı bakarak protezin tamamen oturmasını sağlayabilirsiniz. 

Takma işleminin yanı sıra çıkarırken de dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcuttur. Göz kapaklarını yeterli düzeyde araladıktan sonra bir parmağınızı lensin alt kısmına yerleştirebilirsiniz. Daha sonra lens, yukarı aşağı hareket ettirilerek tutulabilecek bir konuma gelir. Bu noktada lensi iki parmağınızın arasına alırken narin hareketler uygulamalısınız. Çıkarma işleminde tırnakların kullanılmamasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde tırnaklarınız korneayı çizebilir. Lens takıp çıkarma işleminde dikkat etmeniz gereken noktalara ek olarak lensle uyunması uzmanlar tarafından önerilmeyen bir eylemdir. Aynı zamanda lens kullanırken denize veya havuza girmemeniz de önerilir. 

Kontakt Lens Kullanmanın Zararları

Kontakt lens zararları, gerekli hijyen kurallarına uyulmaması veya uygulamada yanlışlık yapılması gibi durumlarda farklı komplikasyonları beraberinde getirir. Bu tarz olumsuz durumlarla karşılaşıldığında lens kullanımına ara verilmeli ve gözlük kullanılmalıdır. Aynı zamanda uzman kişilerle düzenli olarak görüşülmelidir. Lens kullanımında sıklıkla karşılaşılan komplikasyonlardan bir tanesi kornea enfeksiyonlarıdır. Lens kullanımında gerekli bakımı uygulamamak, kullanım ömründen daha uzun kullanmak veya lensin özelliklerine uygun bir kullanım gerçekleştirmemek, korneal enfeksiyonların nedenlerinden bazılarıdır. Göz akıntısı, kızarıklık, batma ve yanma hissi, ışık hassasiyeti bu enfeksiyonların belirtileri arasında yer alır. 

Lens kullanımında karşılaşılan problemlerden bir diğeri de göz kurumasıdır. Özellikle yumuşak dokuda lens kullanan kişilerde görülen bu rahatsızlık, genel olarak gözde batma hissine neden olur. Yumuşak lenslerin yapısı gereği içerisinde su bulunmaktadır. Su miktarının azaldığı durumlarda göz kızarıklığı, yorgunluk ve göz kapağında ağırlaşma gibi belirtiler göz kuruluğuna işaret eder. 

Lens kullanırken sık görülen komplikasyonlar arasında alerjiler de yer alır. Lens solüsyonları, biriken toz ve kirler, lensin kullanım ömrünün geçmesi gibi alerji tetikleyici unsurlar, gözlerde sulanma, batma, yanma hissi gibi şikayetleri beraberinde getirir. 

Kontakt Lens Seçimi Nasıl Yapılır?

Kontakt lens çeşitleri gerçekleştirilen muayene sonrasında doktorunuzun yazdığı reçeteyle birlikte satın alınabilir. Muayene sırasında elde edilen verilere göre lensin çapı, temel eğrisi ve lens tipi doktor tarafından belirlenir. Aynı zamanda lens kullanımının nasıl olması gerektiği, nelere dikkat edilmesi gerektiği ve kullanım ömrü hakkında da doktorlardan bilgi alabilirsiniz. 

Lens kullanımına ek olarak görme yetisinin korunması için vitaminler de etkili bir rol oynayabilir. İngiltere’nin önde gelen vitamin şirketi Vitabiotics, sizlere yeni geliştirdiği Visionace Plus’ı sunmaktadır. Bu yenilikçi ürün DHA, yaban mersini, A vitamini, B2 vitamini ve çinko gibi 25 farklı önemli mikro besini formülasyonunda içerir. Ürünün içerisinde yer alan DHA, çinko, A ve B2 vitaminleri normal görme yetisinin korunmasına katkı sağlar. Ürünün her bir Omega-3 kapsülünün içerisinde 300 mg DHA mevcuttur. Bu özelliklere sahip günlük besin takviyesini siz de tercih edebilir ve farkı her kullanımda hissedebilirsiniz. 

Senin Vitaminin Hangisi?

X