Vitabiotics

Hafta Hafta Gebelik ve Folik Asit

Eğer hamileyseniz tebrikler! Ya da hamilelik planları yapıyorsanız da sizin için çok bilgilendirici ve keyifli bir yazı hazırladık. Eğer hamilelik planlıyorsanız hemen folik asit almaya başlamanızı öneririz. Folik asit; anne karnında bebekler için çok önemli olup spina bifida yani ayrık omurga hastalığına karşı koruyucu olduğu bilinmektedir. 

Bu konu ile ilgili Yeni Bir Bebek mi Düşünüyorsunuz? İşte Bu Yüzden Mutlaka Folik Asit Almalısınız yazımızı da okuyabilirsiniz.

Hamilelik boyunca vücutta birçok değişiklik görülüyor. 

Anne adayları için hamilelik sürecinde yaşanan gelişmeler çok önemlidir. Hafta hafta hamilelik sürecinde yaşanan değişimler birçok hormonal değişikliklere sebep olacaktır. Doğru doz ve kaynaktan alınan folik asit, sizi sağlıklı bir hamilelik dönemine hazırlamada destekçi olmaktadır.

Önünüzde içinizde bebeğinizin büyüdüğünü gözlemleyeceğiniz 40 hafta var. Sizde bu süreçte olabileceklerden önceden haberdar olmak istiyorsanız gelin birlikte hafta hafta bu süreci inceleyelim..

 İşte hafta hafta gebelik sürecinde karşılaşabileceğiniz durumlar;

  • Birinci 3 aylık dönem (Birinci Trimester)
  • İkinci 3 aylık dönem (İkinci Trimester)
  • Üçüncü 3 aylık dönem (Üüçüncü Trimester)

Birinci 3 Aylık Dönem (Birinci Trimester)

1-3. Hafta

Hamileliğin ilk haftalarında henüz bir bebek yoktur. Bu dönem vücudun kendini bebeğe hazırlama dönemidir. Düzenli folik asit alımı, bu dönemi oldukça desteklemektedir.

Rahmin iç çeperi kalınlaşır, döllenmiş yumurta için yumuşak bir yatak haline getirilir.

3. haftada anne adayı bir değişiklik fark etmese de aslında en önemli haftadır.

Çünkü artık içinizde 1 haftalık bir “embriyo” vardır. Embriyo bir toplu iğne ucu kadardır. Bu hafta boyunca bebeğiniz yaklaşık 0.150 mm’dir.

4. Hafta

Bu haftada embriyo rahim içinde büyür ve gelişir. Embriyonuz bu dönemde bir haşhaş tohumu kadar küçüktür. Fakat tüm organları gelişmeye ve bazıları çalışmaya başlar.

Plasentanızın oluşum sürecinin sonunda, kanınızdaki besinler bebeğinize aktarılmaya başlayacak.

Bu esnada da bebeğinizin içindeki amniyotik kese, kırmızı kan hücreleri üretmeye başlar. Plasenta oluşuna kadar bebeğiniz bu şekilde beslenir.

Hamileliğin ilk 4 haftasında muhtemelen anne adayları bir belirti fark etmeyecektir.

Tek fark edeceğiniz belirti adet dönemi gecikmesi olacaktır.

5. Hafta

Bu haftada bebeğiniz bir susam tanesi boyutundadır. Bebeğiniz sinir sistemi gelişir ve ana organların temelleri atılır. Bu süreçte bebeğinizin minicik kalbi ortaya çıkar ve bir tüp gibidir. Şimdilik sadece kalbi atmaya başlamıştır.

Hamile kaldığınızı öğrendiğinizde ve hatta hamile kalmadan önce günlük bir ek takviyeyle folik asit alımını destekliyoruz. Çünkü folik asit, spina bifidayı önler. Spina bifida’da bebeğin omurgası şekillenirken tam olarak kapanmaz. Bu nedenle hamilelik planlıyorsanız içerisinde halihazırda yeterli dozda folik asit olan bir gıda takviyesi almanız önemlidir.

6. Hafta

Bu haftada bebeğinizin kalbi, kafası, bacakları küçük yumrular halinde görülür. Kanı vücudunuzda dolanmaya başlar. Kalbi 100-160 kere atmaya başlar.

Şu an bebeğinizin boyutu bir mercimek tanesi kadardır.

Peki anne adaylarındaki değişimler nelerdir?

  • Birkaç kilo almış olabilirsiniz. Bu kiloları muhtemelen bacaklarınızdan ya da göğüslerinizden alıyorsunuzdur.
  • Karnınızda çok bir değişiklik olmasa da sadece kıyafetlerinizin biraz sıktığını fark edebilirsiniz.
  • Eğer mide bulantısı yaşıyorsanız ve iyi beslenemiyorsanız da kilo vermiş olabilirsiniz. Doktorunuza danışarak ek vitamin, mineral ve folik asit takviyesi almanızı öneriyoruz.

7. Hafta

Bu haftada bebeğiniz bir ahududu büyüklüğündedir. Bu haftada beyin hızla büyür. Bu sebeple kafa vücuttan daha büyük gözükür. Gözler ve kulaklar gelişmeye başlar.

Bu süreçte anne adaylarımızda 7 haftalık hamilelik belirtileri hala erken dönem hamilelik belirtileriyle aynıdır. Gözle görülür bir karın şişmesi yoktur. Siz söylemedikçe insanlar sizin hamile olduğunuzu anlamayacaktır.

8. Hafta

Bu haftada bebeğe fetüs denir bu da “yavru” anlamına gelmektedir. Bu süreçte bebeğinizin elleri ve ayakları oluşmaya başlayacaktır ama henüz perdeli bir haldelerdir. Göz kapakları oluşmaya başlamıştır. Üst dudağı ve burun ucu belirginleşir.

8 haftalık gebelikte karın ağrısı görülebilir.

9. Hafta

Bebeğinizin minik elleri artık 10 ayrı parmağa ayrıldı ve damağındaki diş kökleri gelişmeye başladı. Siz hissetmeseniz de bebeğiniz içeride hareket etmeye başladı bile. 

Kasları ve kemikleri gelişmeye devam ediyor. Bu sebeple bebeğinizin gelişen vücudunu D vitamini takviyesiyle destekleyebilirsiniz. Yağlı balık ve yumurta ile D vitamini alabilirsiniz. Fakat, yeterli tüketimi yapmak zordur. Doktorunuza danışarak ek bir takviye almanızı tavsiye ediyoruz.

10. Hafta

Minik bebeğinizin kalbi artık tamamen oluşmuştur ve dakikada 180 kez atıyordur. Bebeğiniz 10. Haftanın sonunda insan görünümüne daha yakındır. 

“10 haftalık gebelikte cinsiyet belli oluyor mu?” diye merak ettiğinizi biliyoruz. Ne yazık ki, biraz daha sabretmeniz gerekiyor. Cinsiyet yaklaşık 16-20.haftalarda belli oluyor.

10. haftasında olan hamile anne adaylarımızda ise vücutta artan kan hacmiyle birlikte bacaklarda ve kollarda şişkinlik hissetmeye başlanabilir. Bu süreçte bol su tüketmenizi ve hafif tempolu yürüyüşler yapmanızı tavsiye ediyoruz. 

11. Hafta

Bu haftada mide bulantılarınız yavaş yavaş azalmaya başlayacak ve kendinizi daha enerjik hissedeceksiniz. Hormonal değişkenliğiniz sebebiyle kabızlık ve mide ekşimesi yaşayacak olabilirsiniz.

Bebeğiniz ise tekme atmayı öğrendi. Parmakları da birbirinden ayrıldığı için ellerini açıp kapayabilecek ve ayaklarını, göbek bağını tutabilecek.

Bebeğiniz hızlı bir gelişim sürecindeyken; kalsiyum, onun gelişen, güçlenen ve uzayan kemikleri için sizin ise dişleriniz ve kemikleriniz için çok önemlidir. Süt ve süt ürünleri, ıspanak, incir ve bakliyat gibi besinlerden kalsiyum ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Günlük gereken vitamin ihtiyacınızı karşılayamıyorsanız doktorunuza danışarak ek bir vitamin ve mineral takviyesi alabilirsiniz.

12. Hafta

İşte bebeğinizin kalp atışını duyabileceğiniz haftaya geldik. Bebeğinizin sinir sistemi gelişmiştir. Yiyecekleri bağırsaklara iten kasılmalar meydana gelir. Beyindeki hipofiz bezi de birçok hormonu üretmeye başlar.

Anne adaylarımızda ise östrojen ve progesteron üretimi artar. Bununla birlikte rahim büyür ve kilo artışı olabilir.

13. Hafta

Bebeğiniz bu haftada yaklaşık 25 gr olan bir şeftali boyutuna ulaştı. Bu hafta bebeğinizin cinsel organları ve ses telleri gelişiyor. 

Anne adaylarımız karnınızda küçük bir yumru hissedebilirsiniz. Daha sık idrara çıkabilirsiniz, bunun nedeni rahmin mesaneye baskı yapmasıdır. İdrar yaptığınızda herhangi bir ağrı fark ederseniz doktorunuza danışın. Hamilelik döneminde idrar yolları enfeksiyonu ve böbrek enfeksiyonu riskini azaltmak için erken ve hızlı bir şekilde tedavi etmek gerekir.

İkinci 3 Aylık Dönem (İkinci Trimester)

14. Hafta

14. hafta sürecinde ikinci trimestere hoşgeldiniz. Bu dönem anne adaylarının en rahat ettiği, en çok sevdiği dönem olacaktır. İlk dönem rahatsızlıkları bitiyor ve enerjiniz geri geliyor. 

Bu hafta bebeğiniz uzayan boynu ve dikleşen başı ile düz bir hal alacaktır. Ve müjde, bu hafta bebeğinizin kıpırdamalarını hissedebilirsiniz.

15. Hafta

Bu hafta bebeğinizin kaşları ve kafasındaki tüyler çıkmaya başladı. Gözleri ve kulakları artık insana daha çok benziyor ve iskelet sistemi de gelişmeye başladı. Bebeğiniz artık soluk almayı, emmeyi ve yutmayı biliyor. Bu gelişimler doğumdan sonraki hayata hazırlık..

15. haftada bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz!

Vücudunuz, anne sütü üretebilecek hale gelmeye çalışıyor. Bu durum sebebiyle, anne adayları göğüs uçlarında zaman zaman ıslaklık hissedebilir.

16. Hafta

16. haftada bebeğinizin boyu yaklaşık 10-13 cm, kilosu ise 80-150 gr’dır. Bu haftada el tırnakları tamamen oluşur. Bacakları kollarından daha uzundur. Dokunma duyusu hassaslaşır. Siz göbeğinizi dürtecek olursanız bebeğiniz de içeride kımıldayacaktır.

Anne adaylarımızın bu hafta kasık ağrısı hissetmesi normal. Çünkü rahminiz genişliyor ve rahmin etrafındaki kas ve bağ dokular esniyor.

Bu hafta anne adaylarımıza birkaç önerimiz olacaktır;

  • Sırtüstü dümdüz yatmak yok. Bu pozisyon damarlara fazladan basınç uygular ve bebeğe giden kan akışını azaltır.
  • Beslenmenize önemli ölçüde dikkat etmeniz gerekli. Ana öğünlerin yanı sıra günlük beslenmenize 3-4 ara öğünde eklemelisiniz.
  • Hamilelikte spor yapmak çok önemli. Hamilelik yogası ya da hamilelik pilatesi ile bu dönemi daha güzel geçirebilirsiniz. Bir uzmandan destek alabilirsiniz.

17. Hafta

Bebeğiniz bu hafta boyunca bir elinizin uzunluğu kadar boyda olacak. Bu dönemde bebeğinizin vücudunda yağ oluşmaya başlıyor. Yağlı doku, vücudun ısı üretimi ve metabolizması için önem taşır.

Bu dönemde anne adaylarının hamile olduğu daha çok belli olur. Bu hafta rahminiz gittikçe büyüyordur. Ayakta iken rahminiz, ön karın duvarına değer ve en kolay bu pozisyonda rahminizi hissedebilirsiniz.

18. Hafta

Bu hafta bebeğinizin tekmeleri, dönmeleri ve yumrukları sizin hissedebileceğiniz şekilde şiddetleniyor. Bebeğiniz bu süreçte esnemeyi ve hıçkırmayı öğrendi. Parmak izleri ise el ve ayak parmaklarıyla bütünleşti.

Anne adaylarımız bu haftada sırt ve bel ağrısı çekebilirsiniz. Bununla birlikte kasık ve karın ağrısı çekerek daha sık idrara çıkabilirsiniz. Bu süreçte ayaklarınız şişip büyüyebilir.

19. Hafta

Bazı araştırmalar, bebeğinizin bu haftadan sonra sizin sesinizi duyabileceğini göstermiştir. Bu hafta bebeğiniz bir mango boyutundadır ve kolları, bacakları orantılı bir şekilde uzamaya devam eder.

Anne adaylarımız hormonal değişiklikler ve büyüyen rahim, pelvisinizde veya kalçalarınızda ağrıya neden olabilir. Bu süreçte normalden daha sıcak hissedebilirsiniz.

20. Hafta

Tebrikler hamileliğinizin yarısına ulaştınız. Karnınızın ortasından koyu bir çizgi gelişebilir. Karnınız büyüyen rahminize göre genişlediğinden bu normal bir pigmentasyondur. Saçlarınız daha parlak ve kalın gözükür. Baygınlık, sıcak hissetme, kabızlık vb. yaygın gebelik sorunları artış gösterebilir. 

21. Hafta

Bu haftada bebeğiniz plasentadan daha ağır olacaktır. Bu sürede bebeğinizi “lanuga” adı verilen yumuşak bir saç kaplayacaktır. Bunun amacı da bebeği doğru sıcaklıkta tutmaktır.

Rahim daha hızlı büyüyecek ve gerçekten hamile gibi görüneceksiniz. Hamilelik sürecinde dengeli ve düzenli beslenmenize önem gösterin. Çünkü bu haftada daha aç hissedeceksiniz.

22. Hafta

Bebeğiniz artık sizinkiyle aynı uyku düzenine sahip olmayacak. Siz geceleri uyuyup dinlenirken, o uyanık olup hareket edecektir. Midenizde ve göğsünüzde çatlaklar görülebilir. Önlemek için 16. Haftadan sonra krem kullanılabilir. Göğüslerinizden az miktarda süt sızabilir. Fakat bunu kontrol etmek için sakın göğüslerinizi sıkmayın.

23. Hafta

Bebeğinizin akciğerleri tam gelişmemiştir. Fakat nefes hareketleri yapmaya başlamıştır. Bebeğiniz doğuncaya kadar solunumunu plasentadan yapar.

Bu süreçte bazı anne adaylarında hemoroid (basur) gelişebilir. Bu tarz bir durumda doktorunuzla görüşün. Gebelikte uykusuzluk ve yorgunluk yaygındır. Büyüyen rahminizi desteklemek için uyurken rahminizi yastıkla destekleyebilirsiniz.

24. Hafta

Bebeğiniz şu an bir ayak boyutunda. Yüzünün ise tamamı oluşmuş durumda. Bu haftadan itibaren erken doğum durumunda bebeğinizin yaşama şansı çok yüksek. 

Son günlerde hangi müziği dinliyorsanız bebeğinizin de sizinle birlikte dinlediğini unutmayın. Bazı bebekler bu haftadan sonra müziklere, seslere karşı tekme atarak tepki bile gösteriyorlar.

25. Hafta

Bebeğiniz bu haftada idrarı düzenli olarak amniyotik sıvıya çeviriyor. Bebeğiniz hıçkırdığında ise siz anne adaylarımız sarsıntıyı hissedebilirsiniz.

Su tutmasından dolayı ellerinizde ve ayaklarınızda şişme olabilir. Doktorunuza herhangi bir şişmeden bahsedin.

26. Hafta

Bu hafta bebeğiniz göz kapaklarını ilk defa açıyor ve kırpmaya başlayacak. Öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda ve güldüğünüzde idrarınızı kaçırabilirsiniz. Bu dönemde ihtiyacınız olan tüm vitamin ve mineralleri alıp almadığınızı öğrenin. Gerekli durumlarda doktorunuza danışarak ek bir gıda takviyesi alabilirsiniz.

27. Hafta

Bu haftada bebeğinizin kalp atışı hala sizin kalp atışınızdan daha hızlı. Bebeğinizin akciğerleri ve sindirim sistemi oluşur ancak hala gelişmektedir.

Bu süreçte anne adaylarımız burun kanaması yaşayabilirsiniz. Burun kanaması oldukça yaygındır. Bazı durumlar sonucu oluşan kılcal damar çatlaklarında bir kbb ile görüşmenizi tavsiye ederiz.

Üçüncü 3 Aylık Dönem (Üçüncü Trimester)

28. Hafta 

Bu hafta bebeğinizin kaşları ve kirpikleri oluşur ve artık o minik gözlerini kırpıştırmaya başlar. Vücudunun derisinin altında ise yağ birikmeye devam eder. Bu sayede eskisi kadar cılız görünmez ve şişmanlamaya başlamıştır. 

Bu süreçte beslenmenize oldukça dikkat etmelisiniz. İşte size günlük almanız gereken vitaminler ve porsiyonlar aşağıdadır. Fakat bu miktarlarda tüketmek her zaman kolay değildir. O nedenle hamilelik dönemi için formüle edilmiş bir takviyeyi günlük beslenmenize ekleyebilirsiniz.

  • C vitamini içeren meyve ve sebzeler (2 porsiyon)
  • Diğer meyve ve sebzeler (3 porsiyon)
  • Tam tahıl ekmekleri ve kahvaltılık tahıllar (4 porsiyon)
  • Süt ve süt ürünleri (6 porsiyon)
  • Kırmızı et, kümes hayvanları, yumurta ve balık gibi protein kaynakları (2 porsiyon)
  • Kuru fasulye ve bezelye, çekirdek ve kuru yemişler (2 porsiyon)

29. Hafta

Bu hafta bebeğiniz çok hareketli olacaktır. Bebeğinizin hareket paterninin farkında olmalısınız. Gece gündüz olarak farklılık gösteriyorsa doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

Anne adaylarımız bu dönemde nefes nefese kalabilirsiniz. Bunun sebebi ise rahminizin akciğerlerinize doğru itilmesidir. Bu süreçte artık doğumunuzu daha fazla düşünebilirsiniz. 

30. Hafta

Bebeğinizde emme refleksi gelişiyor. Bebeğiniz başparmağını veya parmaklarını emebilir. Bebeğiniz dolgunlaşır ve cilt daha az kırışık hale gelir.

Geceleri bacak kramplarınız sıklaşabilir. Yatarken rahat edemediğinizden uyumakta zorlanabilirsiniz. Bacaklarınızın arasına bir yastık almanızı tavsiye ederiz.

31. Hafta

Bebeğinizin gözleri ve akciğerleri hızla gelişir. Doktorunuz her randevuda kan basıncınızı ölçecektir çünkü yüksek tansiyon bebek için zararlıdır.

Emzirmenin ilk birkaç gününde neler olacağını bilmenizde fayda var. Bu sebeple bu süreçte emzirme ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.

32. Hafta

Bebeğiniz bu haftaya kadar baş aşağı pozisyonda durup, doğum için hazır olarak uzanır. Bebeğiniz bu aşamada baş aşağı uzanmıyorsa endişelenmeyin. Hala dönmeleri için zaman vardır.

33. Hafta

Bu haftada beyin ve sinir sistemi tamamen gelişir. Hamilelikte çok fazla kafein tüketmek, bebeğinizin düşük doğum ağırlığı ile doğmasına sebep olabilir. Hamilelikte mide ekşimesi ve asit reflü yaygındır. Bunun sebebi ise hormonal değişiklikler ve midenize doğru büyüyen rahim nedeniyle olur.

34. Hafta

Bu haftada bebeğinizin kemikleri kafatası dışında sertleşmeye devam eder. 

Preeklampsi (gebelik zehirlenmesi), hamilelikte bazı kadınları etkileyen bir durumdur ve ciddi olabilir. Doktor muayenenizde kan basıncı ve idrar testleri erken belirtileri kontrol eder. 

Şiddetli baş ağrıları, şişme ve görme problemleri diğer eklampsi belirtilerini de bilmenizde fayda vardır.

35. Hafta 

Bebeğiniz rahimde iyice kıvrılmış, bacaklar göğsüne çekilmiş pozisyondadır. 37. Haftadan önce başlayan doğumlar prematüre doğumlardır ve hastanede özel bakıma ihtiyaç vardır.

36. Hafta

Bebeğinizin akciğerleri, sindirim sistemi tamamen gelişmiştir. Bu haftadan itibaren alt karnınızda sıkma hissi yaşayabilirsiniz. Bunlar, hamileliğin Braxton Hicks kasılmaları olarak bilinen normal bir parçasıdır. Rahminiz, bu kasılmalarla doğum için pratik yapıyor.

Kasılmalarınız düzenli olduğunda her 5 dakika bir 60 saniye sürüyorsa doktorunuzu arayın.

37. Hafta

Bu dönemde bebeğiniz doğuma hazırdır ve sizde önünüzdeki birkaç hafta içerisinde onunla tanışacaksınız. Bebeğinizin sindirim sistemi artık doğumdan bebeğinizin ilk kakasını oluşturacak yeşil yapışkan madde olan “mekonyum” içerir.

38. Hafta

Bu hafta bebeğiniz onun tenini koruyan tüylerden kurtuluyor. Nefes aldığında hava keseciklerinin birbirine yapışmaması için çalışıyor.

39. Hafta

Son haftalarda doğuma hazırlık için bebeğinizin kafası pelvisinize doğru hareket etmelidir. Doğum eyleminin başlamasına dair birkaç işaret vardır. Bunlar; düzenli kasılmalar, su gelmesi veya rahim ağzındaki tıkacın atılması ile hafif bir kanama olmasıdır.

40. Hafta

Bebeğiniz artık gününü doldurmuş durumdadır ve sizinle tanışmak için can atıyor. Bebeğinizi ilk elinize aldığınızda bebeğinizi hala biraz kıvrılmış pozisyonda görebilirsiniz. Bu durum 40 haftadır anne karnında olan bebek için çok normaldir. 

Tebrikler, artık annesiniz!

Belki de hayatınızın en önemli dönemlerini yaşıyorsunuz. Hamilelik süresi boyunca düzenli beslenmeye özen gösterdiniz. Fakat hamilelikten sonraki süreç de bebeğiniz ve sizin için çok önemlidir. Anne sütünü zenginleştirmek için günlük almanız gereken vitamin ve mineralleri almayı aksatmamak gerekir. Bu vitamin ve minarelleri beslenmenizden karşılayamıyorsanız doktorunuza danışarak emzirme dönemine uygun formüle edilmiş ek bir gıda takviyesi almanızı öneririz.

Senin Vitaminin Hangisi?

X